latinica  ћирилица
01/10/2017 |  18:35 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Najveća politička kriza u Španiji doživjela vrhunac (VIDEO)

Sigurno je da je najveća politička kriza u Španiji, u proteklih 40 godina, doživjela vrhunac. Nijedna strana ne odstupa od svojih stavova, a u borbi za političke ciljeve nisu birana sredstva.
Katalonija - podaci - Foto: RTRS
Katalonija - podaciFoto: RTRS

Si ili no? Referendumsko pitanje dovelo je strasti do usijanja.

"Nasilno su me izvukli iz lanca koji smo formirali kako bismo ih zaustavili, bacili su me na pod i nekoliko puta me udarili u glavu", rekao je Marti Puig.

"Ovo nije fer, 80 odsto građana Katalonije želi da glasa, samo to je važno. Bez obzira na njihov odgovor, 80 odsto njih to traži i to im treba dati". smatra Rahel Pariči.

Svi koji su bili dio lanca odlučivanja o referendumu su uhapšeni, kaže Milan Kolina, bivši reprezentativac Јugoslavije u rukometu, pa i njegova supruga. 

"Mi smo svi mislili da je fašizam gotov, da ne postoji, međutim on još stoji, još je u Evorpi i ovo je očigledan dokaz. Vidjećemo kako će reagovati Brisel i Evropa, šta će reći na ovo", istakao je Kolina.

Problem traje još od 18. vijeka. Katalonci su u nekoliko navrata gubili pravo na autonomiju i jezik. U skladu s tim jačale su ili slabile ideje o samostalnosti. Nesporno je uglavnom uvijek bilo da je Katalonija jedna od najrazvijenijih dijelova Španije. Upravo ta činjenica, prema mnogima 2008. ponovo je probudila ideju o nezavisnosti, jer su Katalonci Madrid krivili za ekonomsku krizu i rast nezaposlenosti. Razlog više leži i u činjenici da Katalonija plaća veći porez siromašnim regionima nego što dobija novca od centralne vlade. Uprkos njihovim razlozima, i ova Vlada, novi talas ideje o samostalnosti odlučila je po svaku cijenu da zaustavi.

"Ovo je grozna slika Španije. Sramota koja će ostati zauvijek dio našeg pamćenja, ali koja istovremeno pokazuje hrabrost i dostojanstvo naših ljudi. Katalonci se iz ovoga uzdižu strpljivo čekajući na ono što im policija želi uskratiti da postignu? Da glasaju!", naglasio je predsjednik Katalonije Karles Pudždemon.

Njihov cilj Madrid nastoji sabotirati na svaki način. Ustavni sud, odluku o referendumu proglasio je neustavnom. Odmah potom policija je nastojala da oduzme kompletan materijal uključujući plakate i flajere. Svi softveri koji se koriste u izbornom procesu blokirani su, a naredba iz Madrida stigla je i Guglu - ukloniti svaku aplikaciju koja ima veze sa katalonskim referendumom. Uz sve to, gumeni meci na građane kojima je povrijeđeno njih više od 450, čini se kao samo jedna od mjera koju Madrid smatra legitimnom. 

"Policija izvršava svoje zadatke s velikom odgovornošću i profesionalno. To je ono što treba da čine. Istina je da su morali da koriste silu, ali to je bilo samo u situacijama kada im je bila ugrožena fizička bezbjednost i riječ je o samo nekoliko situacija", izjavio je delegat u Vladi Španije Enrik Milo.

A zbog čega je Katalonija toliko važna Španiji? Odgovor je u činjenici da 19 odsto ukupnog BDP-a Španije dolazi iz Katalonije. Ta pokrajina ekonomski je snažnija od Portorika ili Finske. 25 odsto ukupnog izvoza Španije čini Katalonija. Svaka peta registrovana kompanija u Španiji smještena je u toj pokrajini, a nezaposlenost je 13 odsto, četiri procenta niža u odnosu na Španiju. Uz to, među Kataloncima vlada stav da ostatak države koči njihov razvoj.