latinica  ћирилица
02/10/2017 |  08:01 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.
Suđenje Elfeti - Foto: RTRS
Suđenje ElfetiFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu - Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Na ročištu održanom 27. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Slađana Crkvenjaš ispričala je da su komšije muslimani u više navrata rekle njenom ocu da je njenog brata Slobodana Stojanovića ubila Elfeta Veseli - kćerka šumara, Albanka iz Vlasenice.

Slađana Crkvenjaš rekla je da su njenom ocu zarobljeni muslimani u toku rata, kao i povratnici poslije rata, rekli da je Veselijeva to uradila iz osvete jer joj je ubijen otac.

Ona je ispričala da je sa roditeljima i bratom u julu 1992. godine iz bezbjednosnih razloga otišla iz Kamenice u Donju Kamenicu kod kuma Zorana Miloševića. Par dana kasnije, kaže ona, Slobodan je otišao po psa koji je ostao kod njihove kuće na muslimanskoj teritoriji.

"Pošto se nije vratio, tata je stupio u kontakt sa muslimanima, pregovarao je sa njima megafonom sa brda na brdo. Rekli su mu da je živ, da je u Tuzli i da ne brine. Poslije par dana čuli smo da je ubijen. Svi su govorili da ga je iz osvete, zbog smrti oca, ubila Albanka iz Vlasenice Elfeta Veseli", rekla je Crkvenjaš.

Ona je potvrdila da je sa majkom u julu 1993. godine prisustvovala identifikaciji Slobodanovih posmrtnih ostataka u Vatrogasnom domu u Zvorniku.

"Brat je bio na stolu, a pored njega se nalazio plavi mantil. Lobanja je bila odvojena od tijela i na njoj se nalazila rupa. Tijelo je bilo u fazi raspadanja, ali vidno rasječeno i unakaženo", opisala je svjedok koja je tada bila učenica osmog razreda osnovne škole.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA