latinica  ћирилица
02/10/2017 |  11:28 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Grčki predsjednik svečano dočekan u Beogradu

Uz gardu i svečano intoniranje himne predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ispred Palate "Srbija" dočekao grčkog kolegu Prokopiosa Pavlopulosa. Dvojica predsjednika su istakla dobre odnose Beograda i Atine. Odnosi sa Srbijom su izuzetni, slavimo 150 godina prijateljstva i saradnje, rekao je Pavlopulos.
Beograd - Vučić, Pavlopulos - Foto: SRNA
Beograd - Vučić, PavlopulosFoto: SRNA

Predsjednik Grčke Prokopios Pavlopulos stigao je u dvodnevnu posjetu Srbiji, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", uslijedio je tet-a-tet razgovor dva predsjednika.

Predsjednik Srbije je zahvalio grčkom predsjedniku i grčkom narodu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na velikoj podršci na evropskom putu.

Vučić je u uvodnom obraćanju na sastanku s Pavlopulosom i delegacijom Grčke u Palati "Srbija" podsjetio da su zvaničnici Grčke bili s nama kada smo otvarali poglavlja na sastancima u Briselu i da su nam prvi čestitali, na čemu smo im, dodao je, veoma zahvalni.

Predsjednici Grčke i Srbije su se nakon sastanka obratili medijima.

"Srbija i Grčka već 150 godina imaju ne samo prijateljske već istinske bratske odnose i među nama nema otvorenih pitanja, ali su odnosi danas i zbog evropskog okvira u kojima se održavaju, važniji nego ikada", rekao je Vučić.

Naveo je da je na sastanku sa grčkim kolegom slušao i učio o evropskom pravu i evropskoj politici.

Kako je rekao, poslije onoga što se juče dešavalo u Španiji i nakon onoga što je čuo od predsjednika Pavlopulosa, uvjeren je da će Srbija svoje nacionalne i državne interese još snažnije umjeti da odbrani i čuva.

Vučić je, kaže, zamolio Pavlopulosa da Grčka prihvati poziv da se sljedeći Visoki savjet za saradnju održi što prije u Beogradu, početkom 2018.

"Do tada bismo imali vremena da pripremimo strateško partnerstvo između Srbije i Grčke. Mislim da je to važna vijest za nas", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa Pavlopulosom razgovarao o važnim političkim pitanjima, a da o regionalnim pitanjima postoji visok stepen saglasnosti.

"Ono što je naročito važno je da u svim bilateralnim razgovorima govorimo o infrastrukturnom povezivanju, ne samo kroz puteve već i pruge, vjerujem da ćemo razmjenu povećavati", rekao je Vučić.

Vučić je pomenuo trgovinsku saradnju dveij zemlje i njen rast i rekao da je prošle godine ona bila oko 390 miliona evra, a da se očekuje da ove godine bude i oko 450 miliona.

Kako je ocijenio, to jeste napredak, ali nismo zadovoljni, jer ima prostora za još veću trgovinsku saradnju, za izvoz srpskih proizvoda u Grčku, ali je poručio i da su uvijek otvoreni za uvoz.

Predsjednik Srbije je rekao da je za nas od izuzetnog značaja razmjena u sektoru usluga, primijetivši da je sve veći broj Grka dolazi u Beograd i Srbiju, ali da je, naravno, drastično veći broj onih koji iz Srbije odlaze u Grčku kao turističku destinaciju.

Vučić je napomenuo da je Grčka apsolutno prva turistička destinacija za koju se u Srbiji opredeljuje i podvukao da i to govori o srpskoj ljubavi prema Grčkoj i grčkom narodu.

On se osvrnuo i na projekte koji se planiraju i na kojima se već radi i ukazao na poboljšanje infrastrukturne i svake druge povezanosti dvije zemlje.

"Tokom sljedeće posjete Srbija će biti u EU" 

Pavlopulos je rekao da je, kada je dobio poziv da dođe u Beograd, odmah odgovorio i na taj način pokazao kakav značaj Atina pridaje unapređenju odnosa sa Srbijom "u ovim teškim trenucima u kojima živimo na Balkanu".

"Želim da istaknem da želim i nadam se da će sljedeća posjeta predsjednika Republike Grčke biti upriličena u trenutku kada Srbija postane članica EU", rekao je Pavlopulos.

Naveo je da su odnosi sa Srbijom izuzetni i da se ove godine slavi 150 godina prijateljstva i saradnje.

"Trinaestog jula je zasjedao prvi Visoki savjet za saradnju, potpisano je šest značajnih sporazuma, a nadam se da će u najkraćem roku i drugi savjet biti održan u Beogradu", rekao je grčki predsjednik.

Pavlopulos će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Tokom dana grčkog predsjednika primiće i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, a povodom njegove posjete biće održana i posebna sjednica parlamenta kojoj će prisustvovati i predsjednik Srbije.

Izvor: RTS