latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:01 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

Širom Srpske počelo obilježavanje Nedjelje djeteta

Organizovanjem "jesenjeg karnevala", šetnjom glavnom gradskom ulicom, djeca sokolačkog vrtića počela su danas obilježavanje Nedjelje djeteta, koja se ove godine u cijeloj Srpskoj odvija pod motom "Dječiji svijet - moj svijet".
Sokolac - Obilježavanje nedjelje djeteta - Foto: SRNA
Sokolac - Obilježavanje nedjelje djetetaFoto: SRNA

Direktor Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac Biljana Kosorić rekla je Srni da su djeca u pratnji vaspitačica prošetala gradom obučena u odore i boje jeseni, uz prigodan kraći program i recitale o dječijim pravima.

"Sutra imamo tradicionalni prijem kod načelnika opštine Sokolac, a u srijedu će nas posjetiti djeca iz Dječijeg kutka i Odjeljenja djece sa posebnim potrebama iz Osnovne škole Sokolac, sa kojim smo ove godine odlučili da ostvarimo saradnju", navela je Kosorićeva.

Ona je najavila posjetu djece iz vrtića Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu i Duhovnom centru u porti ovog hrama, te istakla da će na kraju sedmice biti organizovana kreativna radionica posvećena jeseni.

U sokolačkom vrtiću kažu da ih raduje da se iz godine u godinu povećava broj djece koja borave u toj ustanovi.

U Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac ove školske godine boravi 130 djece, raspoređenih u pet vaspitno-obrazovnih grupa, a zahvaljući pomoći donatora i razumijevanju lokalne uprave u vrtiću su tokom ovog ljeta potpuno opremili još jednu prostoriju i nabavili novu opremu u kuhinji, radi sticanja uslova za boravak većeg broja djece.

Narodna biblioteka Srebrenica ove sedmice, u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta, ugostiće mališane iz obdaništa "Poletarac" i učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola sa područja ove opštine.
Danas je organizovan prijem za prvačiće iz "Prve osnovne škole" Srebrenica, koji su upoznati sa sadržajem i načinom rada biblioteke.

Organizovane su likovna i muzička kreativna radionica uz podršku članova Udruženja "Krea tera".

Srebrenica - obilježavanje Nedjelje djeteta (Foto: SRNA)

U naredna četiri dana biće organizovane slične posjete za preostale grupe djece.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, povodom obilježavanja Nedjelje djeteta, danas je priredio prijem za djecu iz obdaništa "Poletarac".

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić danas je povodom Nedjelje djeteta simbolično djeci uručila ključeve grada.

"U nedjelji djeteta treba obratiti pažnju na one kojima je pomoć najpotrebnija, a to su djeca sa posebnim potrebama", rekla je Aničićeva.

Mrkonjić Grad - obilježavanje Nedjelje djeteta (Foto: SRNA)

Ona je izrazila uvjerenje da će djeca "uspješno upravljati gradom", navodeći da će ovo biti najbezbrižnijih sedam dana u njenom mandatu.

Djevojčica Ivana Lazendić, koja je preuzela ključeve grada, obećala je da će sa drugarima "paziti grad".

Povodom Nedjelje djeteta danas je na Trgu srpske vojske organizovan kulturno-zabavni program za djecu iz vrtića i djecu od prvog do petog razreda osnovne škole.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas vaučere od po 100 KM za 20 porodica sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Vaučeri su uručeni u Centru za socijalni rad, čime se ova ustanova uključila u obilježavanje Nedjelje djeteta.

"Pomoć nije velika, ali je od srca i vjerujem da je svim ovim porodicama dobrodošla", istakao je Đaković.

Prijedor - vaučeri za djecu sa smetnjama u razvoju (Foto: SRNA)

Direktor Centra Milena Miodragović rekla je da su aktivnosti ove ustanova, u skladu sa programom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, usmjerene na poboljšanje položaja djece i omladine sa smetnjama u razvoju.

Centar je dobio donaciju putem projekta koji je apliciran kod Rajfajzen banke, a odnosi se na pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i onoj koja imaju staratelje. Tim povodom danas je uručen motokultivator za porodicu Pavlović u mjestu Ravska kod Ljubije.

Nedjelja djeteta obilježava se u Republici Srpskoj od 2. do 8. oktobra pod sloganom "Dječiji svijet - moj svijet".

Gradonačelik Prijedora sutra će ugostiti mališane Dječijeg vrtića "Radost", kojima će uručiti pakete sa slatkišima, igračkama i didaktičkim materijalom.

U Dječijem vrtiću "Čika Јova Zmaj" u Foči danas je u organizaciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske, a povodom Nedjelje djeteta, održana radionica o dječijim pravima na kojoj su mališani upoznati sa nekima od njihovih prava - pravom na igru, druženje, školovanje.

Oni su na radionici ukrašavali balone, ispisivali i ukazivali na svoja prava, a sutra će ih, nakon šetnje kroz grad, pustiti prema nebu.

Foča: "Dječija nedjelja" (Foto: SRNA)

Savjetnik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je novinarima da je ovogodišnji slogan "Dječiji svijet-moj svijet" ujedno poziv svim institucijama i službama da prepoznaju potrebe djece, te da svojim aktivnostima učine sve da se dječija prava poštuju, kako je i predviđeno Konvencijom o pravima djece.

"Dječija prava nisu ništa drugo nego njihove potrebe, koje oni moraju zadovoljiti na svom putu odrastanja. Mi stariji smo tu da bismo djeci obezbijedili ostvarenje njihovih potreba", navela je Radovićeva.

Ona je istakla da će aktivnosti tokom Nedjelje djeteta biti usmjerene i na poboljšanje društvenog položaja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, promociju jednakih mogućnosti i sprovođenje aktivnosti na ravnopravnom učestvovanju lica sa invaliditetom u svim oblastima života.

Nedjelja djeteta obilježava se od 2. do 8. oktobra.

Izvor: SRNA