latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:19 | Autor: RTRS

Većina Nijemaca vidi podjele između istoka i zapada

Skoro dvije trećine Nijemaca vidi duboke podjele između nekadašnjeg komunističkog istoka zemlje i zapadnog dijela 27 godina poslije ujedinjenja, pokazuju rezultati ankete objavljeni u listu "Bild".
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

Istraživanje agencije INSA pokazalo je da 64,6 odsto građana vjeruje da takve podjele postoje, a 22,9 odsto smatra da su one prevaziđene.

Rezultati su objavljeni dan prije praznika povodom ujedinjenja Njemačke.

"Bild" piše da 74 odsto anketiranih Nijemaca u istočnom dijelu zemlje smatra da postoji "nevidljiva granica", dok to mišljenje dijeli 62,3 odsto građana iz bivše Zapadne Njemačke.

Ove podjele postale su očigledne na nedavnim izborima u Njemačkoj, na kojima su tradicionalne stranke ostvarile najslabije rezultate u poslijeratnoj eri, dok je ultradesničarska Alternativa za Njemačku dobila 12,6 odsto glasova i prvi put ušla u parlament.

"Potcijenili smo koliko su pritiska tokom transformacije podnijeli Nijemci sa istoka i koliko toga su morali da postignu da bi ujedinjene postalo stvarnost.
Ujedinjenje nije uticalo na svakodnevne živote većine Nijemaca iz Zapadne Njemačke", izjavio je Malu Drejer, socijal-demokratski premijer zapadne pokrajine Rajna-Palatinat.

Drejer je rekao da je imperativ da se eliminišu nejednakosti između Nijemaca sa istoka i zapada zemlje, uključujući rad na ujednačavanju penzija.

Izvor: SRNA