latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:27 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Trojici Amerikanaca Nobelova nagrada za medicinu

Američki naučnici DŽefri Hol, Majkl Rosbaš i Majkl Јang ovogodinji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za otkrića molekularnih mehanizama koji kontrolišu naš biološki sat, saopšteno je iz Instituta Karolinska.
Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu (Foto: @NobelPrize) -
Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu (Foto: @NobelPrize)

"Njihova otkrića objašnjavaju način na koji biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam da bio on bio usklađen sa revolucijama Zemlje", navodi se u saopštenju skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu.

Dobitnici će podijeliti novčani dio nagrade od devet miliona švedskih kruna /1,1 milion dolara/.

Hol, rođen 1945. godine u Njujorku, doktorirao je 1971. godine na Univerzitetu u Vašingtonu, a od 2002. godine je profesor na Univerzitetu u Mejnu.

Rosbaš je rođen 1944. godine u Kanzas Sitiju. Doktorirao je 1970. godine na Tehnološkom institutu u Masačusetstu. Od 1974 godine radi na Univerzitetu u Voltamu.

Јang je rođen 1949. godine u Majamiju, a doktorsko zvanje stekao je na Univerzitetu u Teksasu 1975. godine. Od 1978. godine radni na njujorškom Univerzitetu Rokfeler.

Narada za medicinu je prva u nizu koja se dodjeljuje svake godine.

Priznanja za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira ustanovljena su u skladu sa testamentom izumitenja dinamita Alfreda Nobela i dodjeljuju se od 1901. godine.

Izvor: Srna