latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:40 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Katalonska vlada će na hitnom sastanku odlučiti o koracima ka nezavisnosti

Katalonska regionalna vlada održaće hitan sastanak kako bi odlučila o sljedećim koracima nakon proglašenja nezavisnosti od Španije.
Katalonija - Foto: AP
KatalonijaFoto: AP

Sastanak se održava dan nakon što su milioni Katalonaca glasali u burnom referendumu u kojem je povrijeđeno više od 800 osoba.

Preliminarni rezultati koje je objavila katalonska vlada pokazali su kako je više od 90 odsto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a katalonski predsjednik Karlos Pudžemon obećao je da će proglasti jednostranu nezavisnost od Španije 48 sati nakon pobjede.

Portparol je rekao kako je na referendum izašlo 2,6 miliona ili 43 odsto od 5,3 miliona glasača koji su mogli izaći.

Katalonska vlada nije postavila prag za minimum odziva na izborima, tvrdeći da bi glasanje bilo obavezujuće, bez obzira na nivo učešća.

"Moja vlada će u narednih nekoliko dana poslati rezultate glasanja katalonskom parlamentu gdje leži suverenitet našeg naroda, kako bi mogla djelovati u skladu s referendumom", izjavio je juče Pudžemon.

Ministar pravde Španije Rafel Katala je rekao kako bi ova zemlja mogla da iskoristi ustavna ovlaštenja i suspenduje katalonsku autonomiju ako regionalni parlament proglasi nezavisnost

Prema Članu 155 španskog Ustava, centralna vlada može da suspenduje autonomna ovlaštenja sjeveroistočnog regiona.

"Imamo Član 155. Iskoristićemo sva zakonska sredstva. Naša obaveza je da riješimo probleme i mi ćemo to učiniti, čak i ako korištenje nekih mjera može da bude bolno. Ako neko proglasi nezavisnost, moramo im reći da je to nemoguće", rekao je Katala.

Iako su milioni Katalonaca izašli na referendum, neki su bili i spriječeni, jer je policija upala u škole gdje su bile postavljene glasačke kutije. Španska vlada odbranila se argumentom da policija štiti ustav i špansku demokratiju.

Izvor: Kliks