latinica  ћирилица
02/10/2017 |  13:48 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Foča: Mitropolit Hrizostom podijelio indekse brucošima Bogoslovskog fakulteta

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom podijelio je danas na Bogoslovskom fakultetu u Foči indekse brucošima, a prethodno je u Hramu Svetog Save, povodom nove školske i akademske godine, služio arhijerejsku liturgiju i obred priziva Svetog Duha na dvije bogoslovske ustanove u ovom gradu.
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom podijelio je danas na Bogoslovskom fakultetu u Foči indekse brucošima - Foto: SRNA
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom podijelio je danas na Bogoslovskom fakultetu u Foči indekse brucošimaFoto: SRNA

Mitropolit dabrobosanski poželio je srećnu i blagoslovenu novu školsku i akademsku godinu, istakavši da Bogoslovski fakultet "Svetog Vasilija Ostroškog", nakon višegodišnjih problema, sada radi u novoj zgradi u optimalnim uslovima.

"To nas raduje i očekujemo da Bogoslovski fakultet bude svetionik naše prosvjete, slava i pohvala naše eparhije i našeg naroda", rekao je mitropolit Hrizostom.

On je brucošima poželio da budu dobri hrišćani i teolozi, a uz indeks im je poklonio po primjerak Novog zavjeta, dok je profesorima poručio da sa puno ljubavi, revnosti i strpljenja predaju nauku Gospodnju.

Na dva smjera Bogoslovskog fakulteta - opštem i pastirskom ove godine je upisano 50 brucoša.

Dekan ovog fakulteta Vladislav Topalović ističe da su u ovoj visokoškolskoj ustanovi zadovoljni brojem upisanih studenata, imajući u vidu cjelokupnu situaciju na Univerzitetu, kao i lošu demografsku situaciju u Srpskoj.

"U okruženju nema mnogo pravoslavnih teoloških fakulteta. Јedini smo uz beogradski, tako da nam studenti dolaze, ne samo iz Srpske i BiH, nego i iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja", rekao je Topalović.

Lazar Lazarević iz Brčkog, nakon završene Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu, odlučio je da školovanje nastavi u Foči.

"Odabrao sam Foču jer sam htio da se upoznam bolje sa narodom koji ovdje živi. Sve što me vodilo u Bogosloviji, vodi me i dalje i nadam se da ću istrajati", rekao je Lazarević.

Borjana Gorančić sa Sokoca navodi da je teologiju odabrala jer je oduvijek voljela vjeronauku. "Dugo idem u crkvu i vezana sam za takav način života", kaže Gorančićeva.

Na Bogoslovskom fakultetu u Foči trenutno studira oko 350 studenata.

Izvor: SRNA