latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:05 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Novi zakon o srednjem obrazovanju predviđa i mogućnost vanrednog obrazovanja

Nacrtom zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske predviđeno je da učenik, koji je prekinuo školovanje iz opravdanih razloga, može vanredno da ga završi pod uslovom da je mlađi od 17 godina, rekla je danas u Bijeljini savjetnik ministra prosvjete i kulture Srpske Slavica Kuprešanin.
Bijeljina - Kuprešanin, javna rasprava - Foto: SRNA
Bijeljina - Kuprešanin, javna raspravaFoto: SRNA

Kuprešaninova je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju navela da je, kada je riječ o vanrednom obrazovanju, dato rješenje i za učenike koji u trećem ili četvrtom razredu ne polože popravni ili maturski ispit i koji su ranije morali da idu u centre za obrazovanje odraslih.

"Našli smo rješenje da učenik, ipak, može da završi školovanje u svojoj matičnoj školi, što se rješava statutom škole", rekla je Kuprešaninova.

Ona je navela da su novim zakonom predviđene i novine kada je riječ o standardima zanimanja i kvalifikacija i izradi kvalifikacionog okvira, kao i da je za lica koja su bila u kazneno-popravnom domu dostupno obrazovanje.

"Izmjene Zakona o srednjem obrazovanju posebno su posvećene praktičnoj nastavi i detaljnije je opisano njeno izvođenje van škole kod privrednika s ciljem zaključivanja ugovora između škole i roditelja", rekla je Kuprešaninova.

Ona je naglasila da novi zakon donosi niz novina i da je urađen veoma dobro, tako da je na prethodne dvije rasprave zabilježena samo jedna primjedba.

"Primjedbe koje smo čuli nisu bile suštinskog karaktera, a jednu koja se odnosila na dopunsku nastavu uzećemo u razmatranje", rekla je Kuprešaninova i pojasnila da je za učenika, nakon što je pao na popravni ispit, sada određen tačan broj časova ove nastave, odnosno onoliko koliko ih je imao tokom školske godine iz tog predmeta.

Vlada Republike Srpske utvrdila je krajem avgusta Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju s ciljem otklanjanja uočenih nedorečenosti, što efikasnije primjene zakona u praksi, te iznalaženja novih zakonskih rješenja.

Sve javne rasprave o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojih će biti ukupno sedam, biće završene u roku od mjesec dana, nakon čega će se naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor: SRNA