latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:41 | Autor: RTRS

"Lut fest": Lutkarski bal u Gradskom parku

U okviru Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017" u Istočnom Sarajevu danas je odigrana multimedijalna predstava za djecu uzrasta od tri do 12 godina "Bubamarac", Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, nakon čega je uslijedio Lutkarski bal u Gradskom parku "Gavrilo Princip".
Istočno Sarajevo: Lutkarski bal u Gradskom parku - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Lutkarski bal u Gradskom parkuFoto: SRNA

Bal je otvorio Branislav Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg Festivala, koji je prepoznatljivim muzičko-scenskim nastupom oduševio oko hiljadu kostimiranih mališana, njihovih roditelja, vaspitača i učitelja.

"Festival je u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji su učesnici prodefilovali glavnim ulicama našeg grada i tako najavili praznik lutkarstva", rekla je Srni izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Na balu su učestvovali učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije, a nagrade za najbolje obezbijedila je kompanija "Sanilend".

Rođendansku festivalsku pjesmu "Lutkarska igra", koju je komponovao Peđa Hart, izvela je Јovana Bojanić.

U pratećem programu Festivala održano je i Scensko čitanje nagrađenog lutkarskog teksta "Kraljica lutka" - Ismeta Bekrića, koje su za prvačiće u Istočnom Sarajevu upriličili članovi Dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Osamnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017" svečano su sinoć u Istočnom Sarajevu otvorili predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović i doajen lutkarstva Branislav Milićević Kockica.

Tokom Festivala, publici će se predstaviti i "Nevid teatar" i Gradsko pozorište "Јazavac" Banjaluka, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište "Toša Јovanović" Zrenjanin, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište "Tulevski" iz Estonije, Zavod federacija Ljubljana i Gledališče "Glej" iz Slovenije, Lutkarsko pozorište "Kairo" iz Egipta i "Otvoreni teatar" Mostar.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, jedan od sponzora je i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelj festivala je Radio-televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i Srna i Fena", "Glas Srpske", "Blic", "Nezavisne novine", BHRT, BN TV, OSM, Elta i Alfa TV.

Izvor: Srna