latinica  ћирилица
02/10/2017 |  15:17 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Akademski čas na Univerzitetu u Srpskoj (VIDEO)

Najsvečaniji dan za univerzitete u Republici Srpskoj, ali i za buduće akademske građane počeo je akademskim časom.
Univezitet u Banjaluci (foto: unibl.org) -
Univezitet u Banjaluci (foto: unibl.org)

Na oba javna univerziteta počela je nastava za brucoše. Univerzitet u Banjaluci bogatiji je za 2.216 studenata, dok je Univerzitet u Istočnom Sarajevu u dva upisna roka upisalo 1.420 brucoša, a rezultati trećeg upisnog roka još nisu obrađeni.

Svaki od fakulteta banjalučkog Univerziteta održao je prvi akademski čas. Na zajedničkom, dobrodošlicu u novu životnu fazu – studiranje poželio je i rektor banjalučkog Univerziteta.

- Bila je velika konkurencija, ali sa dobrim ocjenama iz škole i dobro urađenim prijemnim ispitom nije bilo problema, priča Marko Dujaković, student Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

- Ove godine najveće interesovanje bilo je na Fakultetu bezbjednosnih nauka, potom Fakultetu medicinskih nauka. Ulažite u znanje, to je investicija koja je uvijek sa vama i koju ne može vam niko uzeti bilo gdje da se u svijetu nalazite, poručuje prof. dr Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Prigodno predavanje održao je i predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić.

Akademski čas upriličen je i za 1.420 brucoša Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Svetom arhijerejskom liturgijom,obredom priziva Svetog Duha u Svetosavskom hramu u Foči i blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma , na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči svečano je obilježen početak akadamske godine.

U sastavu integrisanog Univerziteta u Istočnom Sarajevu nalazi se 15 fakulteta.

Koliko njih nije ispunilo minimalnu upisnu kvotu, biće poznato nakon obrade rezultata trećeg upisnog roka.

Od 58 studijskih programa pod okriljem Univerziteta u Banjaluci, na 17 fakulteta, samo smjer Geološko inženjerstvo na Rudarskom fakultetu neće početi sa nastavom.