latinica  ћирилица
02/10/2017 |  15:42 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Dozvole za rad privrednim društvima iz Srpske (VIDEO)

Privrednim preduzećima iz Republike Srpske koja posluju na tržištu Njemačke, u Banjaluci su dodijeljene jednogodišnje dozvole za rad.
Radne dozvole - Foto: RTRS
Radne dozvoleFoto: RTRS

Ukazano je i na administrativne probleme koji onemogućavaju bolje poslovne uspjehe.

Dozvola za rad, na osnovu konkursa, izdata je za 28 privrednih društava iz Republike Srpske. Interesovanje naših privrednika je udvostručeno , ali Srpska ima pravo na trećinu , od ukupno 2.000 radnih dozvola koliko godinama dobijaju sva preduzeća iz BiH.

Naši radnici godinama potvrđuju kvalitet na zahtjevnom tržitu Njemačke, ali problem je što viziranje pasoša i radne dozvole u ambasadi u Sarajevu čekaju i do četiri mjeseca, ističu privrednici. Apeluju na zajedničke organe BiH da se dodatno založe za rješenje ovog problema i tako doprinesu većim poslovnim uspjesima ovih, izvozno orijentisanih privrednih društava.

Republika Srpska po tom osnovu apsorbuje 36 miliona evra, cijela bih 100 miliona od detaširanih preduzeća. Od toga se pune fondovi, budžet, ali i prikuplja novac za rješavanje socijalnog statusa radnika koji rade u Njemačkoj, ističe Spasoje Albijanić, vlasnik privrednog društva "Monting montaža".

Prosječna neto plata radnika naših privrednih društava koja posluju u Njemačkoj je od 1.500 do 2.000 evra.