latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:18 | Autor: RTRS

Dogovorena realizacija zahtjeva Gradskog odbora invalida Banjaluka

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je da su razmatrani zahtjevi Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka, te da je njihova relizacija dogovorena na nedavnom sastanku Radne grupe za unapređenje položaja lica sa invaliditetom, koju je imenovala Vlada Srpske.
Lice sa invaliditetom - Foto: RTRS
Lice sa invaliditetomFoto: RTRS

Ministarstvo je pozvalo saveze, kao legitimne predstavnike lica sa invaliditetom da nastave sa konstruktivnim radom s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog i društvenog položaja.

Povodom najave Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka o organizovanju protestne šetnje, Ministarstvo podsjeća da je na sastanku dogovoreno da se upravo na osnovu prijedloga saveza udruženja izradi zajednički plan prioriteta u rješavanju pitanja značajnih za ovu populaciju, koji su mnogo širi od tri zahtjeva koja ovaj Gradski odbor navodi.

"Imajući u vidu navedeno, nejasan je motiv ovog Gradskog odbora za takve aktivnosti, kao i činjenica da njegovo članstvo nije upoznato o radu saveza kojima pripadaju - Savezom gluvih i nagluvih, Savezom distrofičara, Savezom paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Savezom slijepih i Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima", navode iz resornog ministarstva.

Ministarstvo kao i Radna grupa za unapređenje položaja lica sa invaliditetom otvoreni su i spremni na saradnju sa predstavnicima lica sa invaliditetom, te putem zajedničkog rada to i dokazuju.

"Međutim, nismo spremni da se upuštamo u razmatranje međusobnih odnosa ili rivalstva između pojedinaca u pomenutim udruženjima", poručuju iz resornog ministarstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, dodaje se, radi u okviru svojih nadležnosti i redovno potražuje sredstva za isplatu naknade za pomoć i njegu drugog lica, a sredstva isplaćuje onda kada ih Ministarstvo finansija odobri.

Članovi Radne grupe za unapređenje položaja lica sa invaliditetom su ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, predsjednik i potpredsjednik Saveza opština i gradova Srpske, kao i predstavnici svih saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa.

Pojedini mediji danas su prenijeli da su civilni invalidi grada Banjaluka najavili proteste zbog kašnjenja u isplatama naknada za tuđu njegu i pomoć.

Invalidi iz sedam banjalučkih udruženja nezadovoljni su i Pravilnikom za ortopedska pomagala, te traže izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti Srpske i uvođenje ličnih invalidnina za lica sa invaliditetom.

Izvor: SRNA