latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:23 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Beograd- Počela manifestacija "Radost Evrope"

Karnevalom od Trga Republike do Kalemegdana danas je u Beogradu počela manifestacija "Radost Evrope" u kojoj učestvuje oko 500 mališana iz 16 evropskih zemalja i delegacija dece iz Kine.
Beograd- manifestacija "Radost Evrope" - Foto: Screenshot
Beograd- manifestacija "Radost Evrope"Foto: Screenshot

Manifestacija se održava pod sloganom "Svako dijete ima krila" i trajaće do 5. oktobra, a svečano je otvarena na  Kalemegdanu, kod spomenika Pobjednik.

Beograd je tako po 48. put postao dječja prestonica Evrope.

- Ova manifestacija je specifična po tome što su djeca koja dolaze u Beograd smještena kod svojih vršnjaka, a tako se rađaju prijateljstva koja ostaju često i za cio život. Kada bi neko napisao knjigu o prijateljstvima koja se rađaju na ovoj manifestaciji siguran sam da bismo našli zaista divne priče i zato je ova manifestacija posebna - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Ovogodišnju manifestaciju organizovao je Dječji kulturni centar Beograda, pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda i Sekretarijata za kulturu. Djeca iz 17 beogradskih osnovnih škola ugostili su u svojim domovima vršnjake iz Bjelorusije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Njemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine. Učestvujući u manifestaciji, djeca dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju i uspostave prijateljstva.

Izvor: Agencije