latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:39 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježava se "Dječija nedjelja" (VIDEO)

Širom Srpske obilježava se "Dječija nedjelja" pod sloganom Dječiji svijet, moj svijet.
Nedjelja djeteta - Foto: RTRS
Nedjelja djetetaFoto: RTRS

Prvi dan obilježen je nizom edukativno-informativnih i kreativnih sadržaja na temu položaja i prava djeteta. Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite poručili su da će Vlada Srpske učiniti sve za poboljšanje statusa djece sa poteškoćama u razvoju. Iz udruženja traže uvođenje lične invalidnine.

U Savezu slijepih kažu da slabovida i gluvonijema djeca u Srpskoj, njih oko 100 uzrasta do 18 godina,  trenutno, imaju problem sa školovanjem. Od nadležnih traže da se posveti više pažnje ovoj kategoriji. 

Iz Vlade Srpske poručuju da bi Strategija za unapređenje društvenog položaja za lica sa invaliditetom, koja je u pripremi, trebalo da riješi probleme ove populacije.

Zbog problema u okviru usvajanja, hraniteljstva, izdvajanja djece iz porordice i njihovog adekvatnog zbrinjavanja, neophodna je i izmjena Porodičnog zakona.

Radi poboljšanja položaja djece i omladine sa smetnjama u razvoju prijedorski Centar za socijalni rad, u saradnji sa Gradskom upravom, dodijelio je vaučere od stotinu maraka za dvadeset porodica koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju.

Dječija nedjelja u Mrkonjić Gradu, obilježava se nizom sadržaja.

Na Trgu ispred Kulturnog centra "Petar Kočić" održan je bogat program, ključevi Mrkonjić Grada uručeni su Ivani Lazendić.

Ključevi Zvornika u narednih sedam dana povjereni su Bogdanu Pepiću ,koji će sa svojim drugarima simbolično upravljati gradom.

U Srpcu su najmlađi iz predškolske ustanove "Naša radost" i Udruženja djece i roditelja sa posebnim potrebama "Izvor" organizovali prigodni program.