latinica  ћирилица
02/10/2017 |  16:40 | Autor: RTRS

Novi poraz establišmenta - "kauboj" jaše za američki Senat

Širom SAD i dalje traje "faktor Tramp" - na izborima počinju da pobjeđuju kandidati koje ne protežira stranački vrh, već takozvani autsajderi, na koje niko ozbiljno ne računa prije glasanja.
Senat SAD - Foto: Screenshot
Senat SADFoto: Screenshot

Posljednji takav slučaj su izbori unutar Republikanske stranke u saveznoj državi Alabama, tradicionalno okrenutoj "crvenima" /republikancima/ - pobjeda "sudije-kauboja" Rona Mura nad favoritom vrha stranke, uhodanim vašingtonskim političarom Luterom Strejndžom.

Uprkos podršci potpredsjednika SAD Majkla Pensa i formalnoj podršci samog lidera SAD Donalda Trampa, te kampanji vrijednoj 30 miliona dolara, Strejndž nije uspio.

Kandidat republikanca za upražnjeno mjesto u američkom Senatu postao je Mur, koji je za svoje predstavljanje potrošio deset puta manje novca, ali je, istovremeno, dobio osam odsto glasova više.

Vrh Republikanske stranke posebno je pogodila činjenica da je podršku Muru dao Stiven Benion, kontroverzni ideolog izborne kampanje Donalda Trampa, kome se Tramp, pod pritiskom samog vašingtonskog establišmenta i vrha svoje stranke, morao zahvaliti za saradnju.

Benion je, nakon prebrojavanja glasova, poručio pred novinarima da se sada vidi "ko je suveren - narod ili novac!".

Mur, kome niko iz samog vrha republikanaca nije želio da pruži podršku, svojevremeno je kao sudija Vrhovnog suda savezne države Alabama odbio da iz sudnice izbaci tablicu sa deset božijih zapovjesti, a protivio se i legalizaciji gej brakova.

Kako navode politički portali, Mur je na svoju izbornu partijsku konvenciju stigao obučen kao kauboj, jahao je konja i non-stop mahao revolverom, da bi podsjetio na zakon koji Amerikancima omogućava da nose oružje kao znak slobode i zaštite.

Nakon šokantnog poraza, Strejndž je priznao da u SAD vlada "političko okruženje sa kojim se do sada nije suočio", te da "vladaju politički vjetrovi veoma teški za razumijevanje".

Lider SAD Donald Tramp ekspresno je na "Tviteru" čestitao pobjedu Muru i svom nekadašnjem izbornom strategu Benionu, uz svoj izborni slogan: "Da Amerika ponovo postane velika", pokazujući "za koje mu ideje srce zaista kuca", napominju analitičari.

Riječ je o još jednom u nizu političkih poraza republikanskih kandidata koji su iz središta vašingtonske birokratije.

Dio analitičara napominje da su takvi kandidati sve manje omiljeni među partijskim biračima i članstvom, jer je običnim glasačima dosadilo da gledaju svoje predstavnike koji u Senatu često drže stranu Demokratskoj stranci i glasaju za stvari koje njihova izborna baza ne podržava.

Da su se stvari otele kontroli među "crvenima" /republikancima/ pokazuje i iznenađujuća najava senatora Boba Kokera iz Tenesija, koji predsjedava Odborom za spoljne poslove i često oštro istupa protiv Trampa, da se neće kandidovati za novi mandat naredne godine.

Poraz Lutera Strejndža, kojeg su Murovi i Benionovi sljedbenici nazivali "stvorenjem iz močvare", vašingtonskog lobiste sa jakim vezama u sistemskim krugovima, otvorio je vrata za nastavak "političkog renoviranja" Republikanske stranke.

Prvo su dosadašnji i "već viđeni" novi republikanski lideri poraženi u duelu sa Donaldom Trampom, da bi sada njihovi favoriti gubili od "drugog ešalona" Trampovih pristalica koji sve manje pristaju na zakulisne kompromise u Vašingtonu.

Izvor: SRNA