latinica  ћирилица
02/10/2017 |  18:19 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Ponovo odgođeno izjašnjavanje o Nacrtu zakona o akcizama

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH odgodio je na današnjoj sjednici u Banjaluci izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH zbog tehničkog usaglašavanja teksta zakona.
UIO BiH - Foto: RTRS
UIO BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, nakon petočasovne sjednice novo izjašnjavanje najavio je za srijedu.

"Od predstavnika Upravnog odbora UIO iz Federacije smo dobili intervencije na tekst zakona i dali smo vrijeme entitetskim vlastima da se usaglase i da se u srijedu izjasnimo. Trenutno nije bilo saglasnosti između predstavnika entitetskih vlasti u UO UIO", rekao je Bevanda, ali nije želio da govori o kojim intervencijama je riječ.

Na današnjoj sjednici razmatran je i prednacrt zakona o porezu na dodanu vriijednost (PDV) koji je upućen iz UIO. Zaključeno je da se u izradu ovog zakonskog rješenja uključe eksperti iz Upravnog odbora i resornih ministarstava prije finalizacije ovog dokumenta i upućivanja u dalju proceduru.

UIO primio je k znanju informaciju o stanju i aktivnostima Uprave za prvih šest mjeseci ove godine gdje je utvrđen rast prihoda od indirektnih poreza, a ovaj pozitivan trend nastavljen je i u izvještajnom periodu za devet mjeseci.

Razmatran je i program rada Uprave i Upravnog odbora za 2018. godine te proračunski zahtjev za iduću godinu u iznosu 91,2 miliona KM koji će biti dopunjeni za iduću sjednicu prije izjašnjavanja i upućivanja Savjetu ministara BiH u dalju proceduru.

Danas nisu razmatrane tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje privremenog koeficijenta za raspodelu prihoda i poravnanja među entitetima za prethodna razdoblja.

Izvor: Blic