latinica  ћирилица
02/10/2017 |  18:39 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Loši rezultati Savjeta ministara BiH (VIDEO)

Loši rezultati rada bh vlasti, uz mnogo obećanja, a malo učinjenog.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Prednjači Savjet ministara, koji se mjesecima na sjednicama bavi izvještajima, memorandumima i informacijama. Najmanje onim što mu je i prioritet – razmatranjima zakonskih prijedloga.

Neefikasnost Savjeta ministara najbolje potkrepljuje činjenica da je za pola godine utvrdio svega osam različitih zakona, ne uključujući set od četiri zakona o akcizama koji je dvaput doživio fijasko u bh parlamentu. A po njihovom vlastitom planu, do kraja godine trebalo bi da utvrde još nedostižnih 37 zakona.

- Nekoliko posljednjih sjednica Savjeta ministara nije uopće bilo razmatranih niti utvrđenih zakona što znači da bi Savjet ministara, a i Parlamentarna skupština, jer neefikasnost i neučinkovitost Savjet ministara svakako utiče i na PS BiH, bi trebalo raditi takoreći danonoćno, u stalnim zasjedanjima kako bi pokušali nadoknaditi sve ono što je izgubljeno, kaže Ivica Ćavar, Centri civilnih inicijativa.

Takav rad bh vlasti bajka je i za nepopraljive optimiste. Predizborna kampanja uveliko je krenula, a raspad parlamentarne većine na bh nivou potvrdilo je odbijanje izvještaja o radu Savjeta ministara u Predstavničkom domu, što je dovelo do zahtjeva opozicije za preispitivanje podrške predsjedavajućem Denisu Zvizdiću. U Domu naroda izvještaj se provukao, a prozvani se na kritike ne obaziru.

- Savjet ministara naravno ima i legalitet i legitimitet da nastavi raditi svoj posao i mi ćemo konzistentno, vrijedno, istrajno raditi i dalje na realizaciji ova četiri prioriteta, Tporučio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Kako vrijedno i istrajno radi Savjet ministara dovoljno govori i činjenica da će se, ukoliko kolegijum oba doma ispoštuje zaključak Predstavničkog, njegovo funkcionisanje naći pod lupom parlamentaraca 24. oktobra. Međutim, zbog ukupne situacije mnogi smatraju da do izbora neće doći do novog Savjeta ministara.

- Iako to možda za nas predstavlja jedan šizofren dio politike u BiH, da će vjerovatno Savjet ministara nastaviti raditi kao što radi do sada, kaže je Adnan Huskić, politički analitičar (septembar 2017).

A kako se radilo u ovoj godini, ne daje nimalo optimizma.

- Vidljivo je ono što CCI godinama ističe disfunkcionalnost državne vlasti, jer ne znam kako drugačije objasniti situaciju da zakone koje utvrdi Vijeće ministara, pošalje ih u proceduru PS BiH,da isti budu odbijeni u jednom ili drugom domu parlamenta BiH, pa mi smo imali u prvih pola godine samo dva donesena zakona u PS BiH, a odbijeno je sedam zakona ili tri i po puta više što je negativna specifičnost BiH, kaže Ćavar.

Јako lošu realizaciju na zakonodavnom planu prati i zastoj na evropskom putu što potvrđuje i višemjesečno probijanje sopstvenog roka za odgovore na evropski upitnik. Mnogo riječi i obećanja, a malo djela – ništa novo u BiH.