latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:15 | Autor: RTRS

Dačić: Protest Hrvatske zbog spomenika majoru Tepiću je sulud

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da protest Hrvatske povodom podizanja spomenika Milanu Tepiću djeluje besmisleno, tragikomicno i suludo.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je rekao da protest Hrvatske djeluje "besmisleno, tragikomično i nadasve suludo" poslje podizanja spomenika ustaškom teroristi Miru Barišiću, koji je ubio juoslovenskog ambasadora u Švedskoj, postavljanja table "Za dom spremni", pozdrava ustaša koje su pobile više od pola miliona Srba, Јevreja i Roma, genocida u fašističkoj NDH i velikohrvatske agresije na Srbiju i BiH u Drugom svjetskom ratu i poslije protjerivanja više od 200.000 Srba, građana Hrvatske.

On je naveo da će Ministarstvo uložiti demarš hrvatskoj ambasadi zbog tog licemernog poteza. Naglasio je da je sramno kada zvanicnici Hrvatske koji veličaju ustaštvo, podstiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. veku, protestuju zbog Milana Tepića.

"Tepić je bio oficir ЈNA, koje je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala", istakao je Dačić.

Kako je naveo, napadi i uvrede koje dolaze iz Hrvatske, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno izrazio želju za razvojem dobrosusjedskih odnosa, pokazuju da hrvatsko rukovodstvo ne želi dijalog i saradnju, već zaoštravanje odnosa.

Izvor: Blic