latinica  ћирилица
02/10/2017 |  19:41 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Predsjednik Katalonije traži posredovanje EU

Katalonski lider, Karles Pudždemon, izjavio je da je rezultat referenduma o nezavisnosti obavezujući i pozvao na "međunarodno posredovanje" u rješavanju krize sa Madridom.

Pudždemon naglašava da ne planira "traumatično" razdvajanje od Španije, već da žele "razumjevanje sa španskom vladom". Pozvao je Evropsku uniju da razmotri želju Katalonije da se otcjepi od Španije kao regionalni problem i pozvao vladu španskog premijera Marijana Rahoja da prihvati posredovanje.

Pudždemon je rekao da konačni rezultati glasanja ni sutra neće biti predstavljeni regionalnom parlamentu, ali je najavio da će regionalni parlament u narednim danima sprovesti mandat za proglašenje nezavisnosti. Pozvao je sve pripadnike španske nacionalne policije da napuste Kataloniju, optužujući Španiju za nasilje.

Najavio je formiranje specijalne komisije koja bi trebalo da istraži tvrdnje o kršenju osnovnih ljudskih prava i najavio pravnu akciju protiv "odgovornih za nasilje".

Grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati, za sutra su najavili generalni štrajk u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma.

Izvor: RTS