latinica  ћирилица
03/10/2017 |  07:59 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Napadač iz Las Vegasa multimilioner, policija tvrdi da je riječ o "usamljenom vuku"

U najsmrtonosnijem napadu u američkoj istoriji, na koncertu u Las Vegasu, juče je ubijeno 58 ljudi, a više od 500 ranjeno. Napadač, 64-godišnji penzioner Stiven Pedok, počinio je samoubistvo. Pedok je bio multimilioner, koji je veliku količinu novca zaradio ulaganjem u nekretnine.
Erik (lijevo) i Stiven Pedok (Foto: Washington Post) -
Erik (lijevo) i Stiven Pedok (Foto: Washington Post)

Policija tvrdi da Pedok nema policijski dosije, dok je istovremeno odgovornost za masakr preuzela tzv. Islamska država. FBI, ipak, tvrdi da se napadač ne može dovesti u vezu sa Islamskom državom. Policija smatra da je riječ o individualnom napadu koji se naziva "usamljeni vuk".

- Hoću da naglasim da verujemo da je sam Pedok isključivo odgovoran za ovaj gnusni čin. Detektivi istražuju šta bi mogao biti motiv pucnjave i sve druge relevantne informacije koje bi mogle da otkriju ovaj užasan događaj - rekao je Tod Fasulo, pomoćnik šefa policije u Las Vegasu

U hotelskoj sobi iz koje je počinjen najmasovniji masakr u modernoj istoriji SAD, nađene su puške i pištolji, a prema, navodima zvaničnika koji su upućeni u istragu, ukupno je bilo 19 komada oružja. O Pedoku, za sada, policija ne zna mnogo - bio je stariji muškarac koji je prije nekoliko godina kupio kuću u mjestu Meskita u državi Nevadi, koje nema ni 20 hiljada stanovnika.

- Što se tiče njegove istorije, još nismo završili taj dio istrage, ali smo nalazili brojno vatreno oružje u prostoriji koju je okupirao. To će biti duga i mučna istraga - rekao je DŽozef Lombardo, šef policije Las Vegasa.

"Nikada nije pokazao znak nasilja"

Stiven Pedok bio je multimilioner, koji je veliku količinu novca zaradio ulaganjem u nekretnine, a dugo godina je radio kao računovođa, kaže njegov brat Erik.

Erik Pedok rekao je novinarima u Orlandu da ne zna da li je njegov brat imao neke finansijske poteškoće.

Prema njegovim riječima, Stiven Pedok je trošio veliku količinu novca u kazinima, gdje je često besplatno dobijao obroke i prenoćište.

"Išao je na krstarenja i kockao se", kaže Erik Pedok.

Tvrdi da njegov brat nikada nije pokazao neki znak da bi mogao da bude nasilan. Ipak, kako je dodao, posjedovao je nekoliko pištolja, ali nikada nije skupljao vatreno oružje.

Stivena, napominje Erik, nije zanimala religija niti politika, prenio je AP.

Američka agencija objavila je prethodno da je otac napadača bio jedan od najtraženijih kriminalaca na listi FBI nakon što je pobjegao iz federalnog zatvora u Teksasu 1968. godine.

On je, dodaje agencija, bio ozloglašeni pljačkaš banaka, koji je pokušao automobilom da pregazi agenta FBI u Las Vegasu 1960. godine.

Stiven Pedok bio je tinejdžer kada je FBI štampao plakat na kome je bilo napisano da njegov otac ima dijagnozu psihopate.

Otac napadača iz Vegasa, Bendžamin Hoskins Pedok, preminuo je 1998. godine.

Erik Pedok je potvrdio identitet njihovog oca u današnjem intervjuu dnevniku "Orlando sentinel", navela je američka novinska agencija.

Izvor: Agencije