latinica  ћирилица
03/10/2017 |  12:32 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Dunjić: 10. oktobra sjećanje na stradanje Srba zapadne Krajine

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, Velimir Dunjić, očekuje da će obilježavanje 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini 10. oktobra u Mrkonjić Gradu biti najmasovniji skup do sada u momentu kada Hrvatska želi da srpski narod proglasi agresorom.
Sastanak Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnih istorijskih događaja u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
Sastanak Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnih istorijskih događaja u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

Dunjić je na današnjem sastanku Pododbora u Mrkonjić Gradu, kojem su prisustvovali načelnici opština i predsjednici boračkih organizacija iz 13 zapadnokrajiških opština, podsjetio da je ranije dogovoren program obilježavanja 22 godine od stradanja na ovom području gdje su pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH sa vjekovnih ognjišta protjerali 120.000 Srba i počinili stravične zločine.

Pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH su u jesen 1995. godine iz 13 zapadnokrajiših opština sa vjekovnih ognjišta protjerali 120.000 Srba i počinili stravične zločine. Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM. U Mrkonjić Gradu je iz velike masovne grobnice ekshumirano 181 tijelo žrtava, među kojima je 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a Srpske. Među ekshumiranima je i 10 žena.

U manjim masovnim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela. Iako su poznati nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: SRNA