latinica  ћирилица
03/10/2017 |  13:19 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Srbija uručila oštar protest Hrvatskoj

Otpravnik poslova Ambasade Hrvatske u Srbiji pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije gdje mu je izrečen oštar protest zbog reakcije zvaničnog Zagreba povodom otkrivanja spomenika heroju ЈNA Milanu Tepiću.
Zagreb- Pristalice NDH-a (Foto: Facebook/Igor Premuzic) -
Zagreb- Pristalice NDH-a (Foto: Facebook/Igor Premuzic)

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović rekao je da je sramno to što zvaničnici Hrvatske, koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata, koji podstiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. vijeku, protestuju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala.

"Korišćenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Srbije za `oružanu agresiju` ne samo da je u pravnom i istorijskom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemerno", rekao je Stevanović, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru je izražena zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije istorije.

Izvor: SRNA