latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:20 | Autor: RTRS

Rekordna naplata javnih prihoda Republike Srpske

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih devet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 1,746 milijardi KM, što je za 144 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu 2016. godine, uz snažan rast prihoda u svim segmentima, pri čemu su prihodi po osnovu doprinosa premašili milijardu KM.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Inače, u prvih devet mjeseci ove godine prikupljen je rekordan iznos javnih prihoda, odnosno zabilježena je najveća naplata za prvih devet mjeseci u nekoj godini, računajući od osnivanja Poreske uprave Republike Srpske, saopšteno je iz ove uprave.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar-septembar ove godine, naplaćeni su u iznosu od 355,3 miliona KM, što je za 26,2 miliona KM ili osam procenata više u odnosu na uporedni period.

U ovom segmentu prihoda, najveći rast je zabilježen kod prihoda po osnovu poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 172,9 miliona KM ili devet procenata više, dok je po osnovu poreza na dobit naplaćeno skoro 153 miliona KM ili pet odsto više.

Najveći procentualni rast naplate zabilježen je kod poreza na neokretnosti, kojeg je u ovom periodu prikupljeno 18,6 miliona KM ili 34 odsto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Takođe, rast naplate zabilježen je i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za pet procenata.

Po osnovu doprinosa, u periodu januar-septembar ove godine naplaćeno je 1,091 milijardi KM, što je za 94 miliona KM ili devet odsto više nego u uporednom periodu prethodne godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 587,4 miliona KM ili 30,8 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 425,4 miliona KM ili 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Solidan rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje od po šest procenata, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom od 14 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda zabilježena je naplata od oko 291 milion KM, što je za 26,8 miliona KM ili 10 odsto više.

Najviše prihoda je prikupljeno po osnovu taksi i naknada i to ukupno 191,6 miliona KM ili 17 odsto više, te naknada za priređivanje igara na sreću kojih je prikupljeno za 13 procenata više.

Naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 15,3 miliona KM ili 18 odsto više, dok je manja naplata zabilježena kod koncesionih naknada koje su u prvih devet mjeseci ove godine naplaćene u iznosu od 26,6 miliona KM, što je za 6,9 miliona maraka manje nego u uporednom periodu.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, tj. vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u ovom periodu.

Kada su u pitanju zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih devet mjeseci ove godine su naplaćene u iznosu od 9.003.395 KM, što je smanjenje za 2,99 miliona KM. Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara 2017. godine, navedeno je u saopštenju.

Inače, u prvih devet mjeseci ove godine na području Republike Srpske registrovano je 919 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.445 poreskih obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 237 poreskih obveznika-pravnih lica i 889 poreskih obveznika-preduzetnika, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.