latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:37 | Autor: RTRS

Brnabić: Priključenje EU je maraton

Ulazak u Evropsku uniju je pitanje izdržljivosti a ne konkurencije, rekla je danas u intervjuu za briselski portal EURACTIV.com premijerka Srbije Ana Brnabić priznajući ipak da je cilj Srbije da zatvori sva pregovaračka poglavlja između 2020. i 2022.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

"Za Srbiju je pristupanje EU poput maratona", rekla je premijerka i dodala: "Kada trčiš maraton, ne takmičiš se protiv nekog drugog, nego protiv sebe. U tom smislu, ne mislim da neku zemlju treba da brine ko je prvi a ko drugi".

Prva žena premijer Srbije je u intervjuu takođe istakla napredak koji je Srbija postigla u posljednje tri godine sa ciljem da ponovo postigne makroekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu.

Na pitanje da li se slaže sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom, koji je nedavno u govoru o stanju Unije rekao da bi Srbija i Crna Gora mogle da uđu u EU do 2025, Brnabić je kazala da ne treba da pričamo o tome kada ćemo se priključiti EU.

"Po meni je put važan kao i sama destinacija. To je moja poruka cijelom regionu. To je maraton, biti fokusiran na sprovođenje reformi je najefikasniji način jer je važno za vašu zemlju", dodala je premijerka.

Ipak, kako je priznala, cilj Srbije je da zatvori sva pregovaračka poglavlja izmedju 2020. i 2022. "Možda je 2020. malo ambiciozna ali je 2022. mnogo realnija", objasnila je Brnabić.

Kako se navodi, još postoje osnovni uslovi koje treba ispuniti za otvaranje puta ka procesu evrointegracija vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, dobri susjedski odnosi, osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja.

Brnabić je kao kompleksno pitanje koje treba riješiti izdvojila zaštitu prirodne sredine dodajući da njena vlada ima ministarstvo ekologije koje se time bavi.

"Naporno radimo da sprovedemo sve važne reforme", istakla je premijerka Srbije u intrervjuu za briselski portal.

Kada je riječ o Kosovu, Brnabić je na pitanje da li odbijanje Srbije da prizna Kosovo može da ometa put Srbije u EU odgovorila da taj problem "ne stoji" jer neke članice EU takođe nisu priznale Kosovo.

"Ne znam zašto bi to bilo nešto drugo. Španija je rekla da 'čak i da Srbija prizna Kosovo, ona nikada neće'. Ne mislim da će to biti preduslov za ulazak u EU", rekla je Brnabić.

Više od 110 zemalja je priznalo nezavisnost Kosova, uključujući SAD i sve osim pet članica EU, ali Srbija to odbija.

Izvor: Beta