latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:07 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Parodi: Nema više postavljanja rokova za vlasti BiH

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Francisko Parodi izjavio je da je napredak u pogledu programskih mjera sporiji nego što su se MMF i vlast nadali kada je program krenuo u septembru 2016. godine.
MMF/ilustracija (foto: Shutterstock) -
MMF/ilustracija (foto: Shutterstock)

"Originalno postavljeni ciljani datum za zaključenje prvog pregleda je bio januar 2017. godine. Sada je naš cilj ne postavljati nove rokove za mjere, od kojih je svakao povećanje akciza najznačajnija, već da se radi na paketu mjera koje će demonstrirati dobro makroekonomsko upravljanje i pokazati napredak na polju strukturalnih reformi", rekao je Parodi u intervjuu za Radiosarajevo.

Imati dobre budžete je od ključne važnosti za MMF, napominje on.

"S obzirom na to, da se nalazimo u periodu pripreme budžeta institucija BiH i entiteta, biće potrebno da sa vlastima postignemo sporazum o kredibilnim budžetima za 2018. godinu. Ovo znači da bi nova misija koja bi obavila pregled trebalo da napravi cjelovitu procjenu makroekonomskih dešavanja i dogovori reformski paket, a tek onda bi nadležni  MMF-a moglo da preporuči zaključenje prvog pregleda u okviru EFF-a. Čak i da se program vrati na pravi kolosijek, prvi pregled ne bi mogao biti završen prije početka 2018. godine", ističe Parodi.

Mediji su pisali i o nekim drugim uslovima kada je riječ o aranžmanu BiH sa MMF-om?

Ostale su još tri prethodne mjere. Prva prethodna mjera se odnosi na usvajanje povećanja akciza čime bi se napravio fiskalni prostor za izgradnju puteva i autoputeva. Druga prethodna mjera je usvajanje novog zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH čime će biti kompletiran set zakona za modernizaciju finansijskog sektora. Treća prethodna mjera je iniciranje dubinske analize/due diligence za BH Telekom i HT Mostar u cilju povećanja transparentnosti i smanjenja fiskalnih rizika. I, kako sam već ranije rekao, pored ostalih mjera koje ćemo odrediti zajedno s vlastima ako/kada naša pregovaračka misija dođe u posjetu BiH, potrebno je i postići dogovor o budžetima za 2018. za institucije BiH i entitete.

Šta možete reći o ukupnom provođenju reformi koji su dogovoreni s EU i međunarodnim finansijskim institucijama?

Provođenje reformi te širine i dubine koje su predviđene Reformskom agendom, nikada nije ni moglo biti jednostavno, posebno u ovako fragmentiranom političkom okruženju. Јa mogu nešto reći iz perspektive programskih pitanja MMF-a. Mogu reći da su vlasti ostvarile dobar napredak tako što su modernizovale finansijski sektor i učinile ga sigurnijim, u skladu s EU standardima.

Takođe, entitetske vlade mudro upravljaju svojim budžetima, čak i u odsustvu budžetske podrške MMF-a ove godine. U tome su uspjeli velikim dijelom jer su obuzdali troškove za plate i naknade, tj. limitirajući zapošljavanje i zamrzavanjem plata u javnom sektoru. Ovo nije neophodno samo da bi se održao red u javnim finansijama, već i da bi podstakli zapošljavanje u privatnom sektoru.

U ovom kontekstu, zabrinuti smo da nedavno povećanje plate policijskim službenicima na bh. nivou, te moguće povećanje plata pripadnicima Oružanih snaga može dovesti do nepotrebnog pritiska na budžet institucija BiH. MMF se ne protivi povećanju plata u javnom sektoru. Mi, međutim, smatramo da sva povećanja plata i zapošljavanje od strane institucija BiH treba praviti u kontekstu sveobuhvatne reforme javne uprave, koju je potrebno čim prije ponovo pokrenuti.

Prema izvještaju revizora u Republici Srpskoj deficit je dosegao iznos od 145 miliona KM. Vlast osporava ove navode. Zbog te činjenice glavni revizor se našao na udaru u Republici Srpskoj, zbog čega je došlo do krize i u Narodnoj sklupštini Republike Srpske. U kojoj mjeri nam možete dati komentar u vezi s ovom situacijom?

Јa mogu samo s tehničkog aspekta komentarisati ovo pitanje, koje je veoma bitno za MMF. U okviru programa sa MMF-om, vlasti su dužne, prateći međunarodne standarde, da dostavljaju tačne i pouzdane kvartalne izvještaje o izvršenju budžeta. Dozvolite mi, takođe, da kažem da ovi izvještaji prate vrlo konkretne smjernice i računovodstvene standarde koji su posebno napravljeni za sve naše članice u svrhu praćenja programa MMF-a.

Mi smo analizirali situaciju i zaključili da su podaci koje su dostavile vlasti Republike Srpske tačni i u skladu sa našim zahtjevima. Naša procjena fiskalnog deficita budžeta Republike Srpske za 2016. će vjerovatno ostati u velikoj mjeri u omjeru od 35-45 miliona KM. Dakle, MMF-ova ocjena fiskalnog izvršenja Republike Srpske za 2016. se nije promijenila zbog revizorskog izvještaja, poručuje Parodi.

Izvor: Radiosarajevo