latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:41 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor sa Komercijalnom bankom Beograd o zaduženju (VIDEO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i predsjednik uprave Komercijalne banke Beograd Vladimir Krulj potpisali su danas ugovor o dugoročnom zaduživanju Srpske kod ove banke u iznosu od 50 miliona KM.
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Tegeltija je izjavio da je riječ o zaduženju na šest godina uz grejs period od godinu dana i kamatnu stopu od 3,8 odsto bez troškova obračuna kredita, dodavši da je ovo prvi put da Srpska potpisuje ugovor sa poslovnom bankom van BiH.

On je naglasio da je ovo "čisti komercijalni posao između banke i Vlade Srpske", navodeći da ova banka ima u svom vlasništvu i Komercijalnu banku Banjaluka, ali da je ovdje riječ o sredstvima banke iz Beograda.

- Smatramo da postoji dovoljno prostora za razvoj i Komercijalne banke Banjaluka, ali i za jače prisustvo Komercijalne banke Beograd na tržištu cijele BiH. To je potreba u prvom redu da se pruži podrška privredi, a poslije u tom dijelu posla biće i javni sektor na projektima koji budu za nas interesantni - naveo je Tegeltija.

Krulj se nada da je današnje potpisivanje ovog ugovora samo jedan od projekata kojeg će Komercijalna banka moći da podrži, kao i da će ovakva saradnja biti nastavljena.

Ministar Tegeltija je izrazio nadu da će komercijalne banke iz regiona u većoj mjeri finansirati velike infrastrukturne projekte u Srpskoj.

Komercijaloj banci iz Beograda posebno je zahvalio što nije povjerovala u, kako je rekao, netačne podatke o javnim finansijama Srpske koji su se pojavili baš u vrijeme raspisivanja javnog poziva za ovo dugoročno kreditno zaduženje.