latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:54 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Završetak novog GP Gradiška do kraja marta 2018

Uprava za indirektno oporezivanje BiH će, prema planovima, do kraja marta 2018. godine završiti novi carinski terminal i budući granični prelaz Gradiška, saopšteno je danas iz UIO.
Gradiška -  Granični prelaz - Foto: RTRS
Gradiška - Granični prelazFoto: RTRS

"Već je završena izgradnja prve faze prelaza i carinskog terminala Gradiška koja je koštala 8,4 miliona KM. U toku je izgradnja druge fazu koja je ujedno i završna i koja će koštati nešto više od 14 miliona KM", navodi se u saopštenju.

Iz UIO ističu da će izgradnjom novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci, postojeća carinska ispostava koja se nalazi u centru Gradiške, biti preseljena na novu lokaciju na trasi auto-puta Banjaluka-Gradiška.

U saopštenju se dodaje da će to u mnogome rasteretiti samu Gradišku jer neće biti potrebe da sam centar grada bude konstantno blokiran brojinim kamionama koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada.

Gradilište novog carinskog terminala i budućeg novog graničnog prelaza danas je posjetio direktor UIO BiH Miro DŽakula sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem.

"Prema planovima, UIO će do kraja marta 2018. godine u potpunosti završiti novi, najmoderniji i naveći carinski terminal i granični prelaz u BiH", ističe se u saopštenju.

Iz UIO BiH podsjećaju da se granični prelaz i stari carinski terminal Gradiška trenutno nalaze u samom centru grada i stvaraju se ogromne gužve, posebno zbog činjenice da je to jedini prelaz na sjeveru BiH koji ima status prelaza sa svim potrebnim inspekcijskim kontrolama za promet svih vrsta robe, uključujući i robu životinjskog i biljnog porijekla.

"Onog trenutka kada bude završen i pušten u promet i novi most preko rijeke Save, kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad", naglašavaju iz UIO.

Izvor: Srna