latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:20 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Rode iz Vrbaške postale senzacija na Malti

Dvije mlade rode koje su se izlegle u dvorištu Gojka Ćelića u selu Vrbaška na području opštine Gradiška, uočene su na Malti na svom putu ka Africi, saopšteno je iz banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.
Rode ( Foto: Adin Vella -
Rode ( Foto: Adin Vella

Mlade rode, koje su ornitolozi banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta markirali prstenovima početkom septembra, uočile su njihove kolege na Malti, koje bilježe seobu ptica iz cijele Evrope preko Sredozemlja.

Ptice su markirane aluminijumskim i kolor prstenovima Centra za markiranje životinja iz Beograda, a prstenovanje su izvršili biolozi banjalučkog Društva Јovica Sjeničić i Dejan Radošević.

Iz ovog Društva navode da su ih prije nekoliko dana kontaktirale kolege sa Malte, uz fotografije gradiških roda.

Budući da Malta ima velikih problema sa krivolovom, volonteri su budno pazili na ptice tokom njihovog zadržavanja u ovoj ostrvskoj zemlji, a iduće jutro one su nastavile svoj put za Afriku.

Rode su se izlegle u dvorištu Gojka Ćelića u selu Vrbaška, kod Gradiške, a pretpostavlja se da su se tokom ljeta odrasle ptice - njihovi roditelji otrovale tokom deratizacije zbog mišije groznice.

Ptići su uz pomoć radnika "Elektrodistribucije Gradiška" skinuti sa gnijezda kako ne bi uginuli, a Gojko i Nataša Ćelić su pozvali banjalučko Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, koji su ptice pregledali, prevezli i zbrinuli kod volontera DŽenane Bešić, koja se za njih brinula sve do avgusta.

"Iako su bile ručno hranjene i uz ljude, instikt seobe je proradio i u tom periodu počele su da uvježbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mjesta gdje su hranjene. Rode su nas napustile u predvečerje 18. septembra i nisu se više vraćale", naveli su iz Društva.

Oni su izrazili nadu da će se ove dvije rode tokom sljedećeg proljeća bezbjedno vratiti u okolinu Gradiške i osnovati nova legla.

Izvor: Srna