latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:49 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

U Prijedoru "Dani voća 2017" (VIDEO)

U Prijedoru otvorena manifestacija "Dani voća 2017".
Voće - Foto: ilustracija
VoćeFoto: ilustracija

Proizvode je izložilo četrnaest poljoprivrednih proizvođača iz ovog grada.

Slično kao u ostalim dijelovima Srpske, i Prijedorski voćari ovogodišnju sezonu ocijenili su kao veoma lošu. Izuzetno nepovoljni vremenski uslovi u većini voćnjaka izazvali su gotovo stoodstotnu štetu. Ipak, grad Prijedor obezbijediće pomoć proizvođačima čiji voćnjaci su najviše stradali.

Manifestacija na Malom gradskom trgu okupila je voćare iz Prijedora, a sa ciljem da sugrađane upoznaju s kvalitetom svojih proizvoda.

Međutim, voćari malo čim mogu da se pohvale, jer im ove godine ništa nije išlo naruku. Aprilski mraz i niske temperature u periodu cvjetanja, uticali su na to da prinos voća bude gotovo katastrofalan.

Šteta u prijedorskim voćnjacima procijenjena je na preko 800 hiljada maraka. Kako bi katastrofalno stanje bar donekle sanirali, proizvođačima voća u susret će izaći gradska uprava.

- Pokušaćemo da kao lokalna zajednica iznađemo rješenje, i subvencioniramo odnosno namirimo dio štete za sve korisnike koji imaju intenzivne zasade voća, kaže Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora.

- Mi ćemo im pomoći, a za iduću godinu ćemo tražiti rješenje da se podigne i hladnjača da bi voćari imali gdje da zadrže svoje proizvode, da ne propadaju, poručio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Na području Prijedora registrovano je oko stotinu poljoprivrednih proizvođača koji se bave intenzivnom proizvodnjom voća.