latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:59 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Varadi: Nema razlike između Kosova i Katalonije

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da stav Evropske komisije da Kosovo i Katalonija nisu uporedivi zato što je Španija članica EU nema uporište u međunarodnom pravu.
dr Tibor Varadi - Foto: POLITIKA
dr Tibor VaradiFoto: POLITIKA

"To da EU nerado vidi otcepljenje Katalonije, to je očito, ali da tu postoji neka međunarodnopravna šema, koja je različita od Kosova ili Krima ili Škotske, to zaista ne vidim", rekao je Varadi za Tanjug.

"Nema jasnog stava međunarodnog prava o tome na koji način bi se putem samoopredejljenja jedna jedinica mogla izdvojiti iz jedne države, ali ne vidim osnove da se napravi razlika između Kosova i Katalonije, tim prije što na Kosovu zapravo i nije bilo referenduma", dodaje Varadi.

Prema njegovim riječima, istorija je uglavnom pokazala, od Prvog svjetskog rata i nadalje, da su osamostaljenja bila moguća u jednoj specifičnoj međunarodnoj situaciji i kod jednog veoma specifičnog odnosa snaga.

"Zaista mi je teško da navedem neke pravne principe, jer je u slučaju Kosova Međunarodni sud pravde, kada je dao savjetodavno mišljenje o Kosovu, zapravo izbjegao pitanje da li je osamostaljivanje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom i odgovorio na pitanje da li je deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom", kaže Varadi.

On ocjenjuje da je tako na najvišem nivou izbjegavan odgovor na ovo vrlo složeno pitanje – pitanje prava na samoopredjeljenje.

Varadi istovremeno smatra da Katalonija ne može da očekuje značajniju međunarodnu podršku u ovakvim okolnostima.

"To ne bih mogao da objasnim principima međunarodnog prava, ali je to logično u slijedu političke prakse", rekao je Varadi.

Na pitanje da li bi neko od zvaničnika EU trebalo da objasni stav koji je iznio portparol EK, a koji je veoma uvredljiv za zemlje van EU, u ovom slučaju pre svega za Srbiju, koja propagira evropske vrednosti i očekuje ulazak u evropsku zajednicu, a dobija poruku da te vrijednosti podrazumijevaju različite aršine, Varadi kaže:

"Ne bi bilo prvi put da su zvaničnici EU ili zvaničnici drugih država mijenjali svoje izjave. Mislim da bi ovakav stav svakako trebalo objasniti, mada ne vidim kako bi se on mogao objasniti, osim da se preformuliše ili jednostavno izmijeni."

Izvor: Tanjug