latinica  ћирилица
03/10/2017 |  18:50 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Srebrenica: U vrtiću roditelji umjesto "dobar dan" dočekani uz "selam" (VIDEO)

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović pozvao je na smirivanje situacije u opštini, nakon učestalih narušavanja javnog reda i mira, a pogotovo od kada je u Skelanima napadnut odbornik Almir Muminović.
Srebrenica - Poletarac - Foto: RTRS
Srebrenica - PoletaracFoto: RTRS

Njega su napala lica bošnjačke nacionalnosti. Međutim, roditelji srpske nacionalnosti u Srebrenici pobunili su se, nakon što ih je nova direktorka vrtića "Poletarac" na roditeljskom sastanku "poselamila".

Roditelji djece iz vrtića Poletarac, umjesto dobar dan, dobili su selam! Vjerski pozdrav je, kažu diskriminirajući i nije mu mjesto u javnim ustanovam.

- Osjećala sam se jako neprijatno jer nije pozdravila ljude druge nacionalnosti, nije pozravila ni Srbe ni Hrvate, ako je već htjela da uputi vjerski pozdrav trebala je reći i "Pomoz Bog" i "Hvaljen Isus", priča Milica Maksimović, roditelj.

Roditelji tvrde da se u tom vrtiću ne koristi ni ćirilica, dok je iz menija za djecu, izbačeno svinjsko meso.

Ove optužbe nova direktorka Mirela Hodžić nije željela da komentariše. Јedna od vaspitačica zaposlena u vrtiću kaže da je vjerski pozdrav nedopustiv, pogotovo što je riječ o mješovitoj grupi djece.

- Za nas su sva djeca ista, mi ih nerazdvajamo, mi radimo, napominje Dragana Milinković, vaspitačica u ЈU "Poletarac" Srebrenica.

Predjsednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković ne vidi problem u vjerskom pozdravu.

- Nevidim nešto tu spektakularno, Selam je nešto ustaljeno u BiH, poručuje Alija Tabaković, predjsednik SO Srebrenica.

Srebrenici pripada budućnost, privredni razvoj i nema mjesta tenzijama-poručuje načelnik Grujičić.

- Mi svakodnevno radimo da život u Srebrenici bude ljepši bolji ali ima ljudi kojima to smeta, ističe Grujičić.

Pored poziva nadležnih na smirivanje tenzija roditelji kažu da neće odustati dok se ovakva vrsta diskriminacije ne ukine. Roditelji su na probleme ukazivali i prije dvije godine, kad je posao dobila vaspitačica bez potrebnih kvalifikacija i koja je na posao dolazila u hidžabu.