latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:04 ⇒ 04/10/2017 | 09:25 | Autor: RTRS

Dodik: Dupli standardi ponovo usmjereni protiv Srba (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zvanični Brisel, stavom o referendumu o nezavisnosti u Kataloniji, još jednom na površinu izbacio svu neprincipijelnost međunarodne zajednice.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić pita - kako onda Srbima u BiH objasniti da ne treba da idu na referendum? Stručnjaci poručuju - uprkos pritiscima stranaca, srpski narod ima pravo na referendum, i to su pokazali kada su odrbranili Dan Republike.

Katalonija je pokazala da međunarodno pravo važi samo za odabrane i da će biti primjenjivano selektivno, ocjenjuje predsjednik Dodik, dodajući da su dvostruku standardi međunarodne politike, ponovo usmjereni protiv Srba.

- Takva politika nas je osnažila u uvjerenju da bez autonomije koja nam je dodijeljena u Dejtonu nema ni našeg opstanka. Kršenje i neprimjenjivanje međunarodnog prava najbolje smo osjetili mi u Republici Srpskoj, gdje je takozvana međunarodna zajednica umjesto primjene gotovo urušila jedan međunarodni sporazum svakodnevnim intervenisanjem, čime je stvorila nepodnošljivu BiH, poručuje Dodik.

Evropska unija, smatraju stručnjaci, osudila je potez vlasti Srpske kada je prošle godine održala referendum o Danu Republike, dok se u slučaju Katalonije, to nije dogodilo.

- Niko nije satanizovao Katalonce zato što su održali referendum dok su Srbi i srpski političari bili bukvalno satanizovani što su održali referendum. E to je neprihvatljivo, napominje Aleksandar Pavić, politikolog.

Predsjednik Srpske pri tom ističe pitanje Kosova gdje je međunarodno pravo primjenjeno selektivno.

Ako Katalonija ne može na referendumu da kaže želi li da ostane u sastavu Španije, kako je Kosovo bez referenduma, jednom deklaracijom, odlučilo da nije u sastavu Srbije?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je Evropska unija priznavanjem Kosova otvorila Pandorinu kutiju, koja se neće zaustaviti na jednostrano proglašenoj nezavisnosti južne srpske pokrajine. Takvih slučajeva, tvrdi Dačić, ima širom Evrope.

Kada Republika Srpska u oblacima govori o referendumu, onda je to antievropski, anticivilizacijski i antisrpski. Kako će sutra objasniti poslije katalonije Srbima u BiH da ne treba da idu na referendum, pita Dačić.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da stav Evropske komisije da Kosovo i Katalonija nisu uporedivi zato što je Španija članica EU nema uporište u međunarodnom pravu. Međunarodni sud pravde, ističe nije dao odgovor da li je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom.