latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:13 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

MMF potvrdio valjanost podataka Vlade Srpske o deficitu (VIDEO)

Da je finansijski deficit Srpske manji od 40 miliona maraka potvrdio je i MMF.
Međunarodni monetarni fond (Foto: cyprusbusinessmail.com) -
Međunarodni monetarni fond (Foto: cyprusbusinessmail.com)

Nakon što je potvrđenio da su podaci Ministarstva finansija tačni, ministar Zoran Tegeltija traži javno izvinjenje svih koji su ga napadali u sukobu sa Glavnim revizorom.

I, dok za MMF nema dileme koliki je deficit Srpske, još se pitaju hoće li biti usvojen Zakon o akcizama i omogućena izgradnja autoputeva u BiH.

Za misiju Međunarodnog monetarnog fonda valjani su podaci o deficitu koje je dalo Ministarstvo finansija Republike Srpske. To je medijima rekao rezidentni predstavnik ove međunarodne institucije u BiH Francisko Parodi.

- Mi smo analizirali situaciju i zaključili da su podaci koje su dostavile vlasti Republike Srpske tačni i u skladu sa našim zahtjevima. Naša procjena fiskalnog deficita budžeta Republike Srpske za 2016. vjerovatno će ostati u obimu od 35 do 45 miliona KM. Dakle, naša ocjena fiskalnog izvršenja Republike Srpske za 2016. nije se promijenila zbog revizorskog izvještaja, napominje Parodi.

Minstar finansija Zoran Tegeltija, koji je bio meta udara zbog izvještaja glavnog revizora traži javno izvinjenje svih koji su tvrdili da Vlada prikriva podatke o deficitu. Ovo je, kaže, satisfakcija za ministartvo na čijem je čelu.

- Nadam da je danas svima u svijetu jasno da osnovni podaci na osnovu kojih se izračunava javni dug i finansisjki deficit su podaci kojih se pridržava MMF, ističe Tegeltija.

Predstavnik MMF-a je ponovio da je neophodno i povećanje akciza radi finansiranja izgradnje auto-puteva i puteva. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas se zalaže za novi prijedlog teksta Zakona. Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručuje: za Srpsku je relevantan jedino tekst zakona o akcizama koji su usaglasile entitetske vlade.

- Pokušaj uvođenje bilo kojeg drugog rješenja bilo bi čisto eksperimentisanje i improvizacija, a toga smo se već previše nagledali u institucijama BiH. Što se nas tiče, relevantan je onaj tekst o kojem se Vlada Republike Srpske već izjasnila i taj tekst će podržati naš poslanički klub. Za neko drugo rješenje Zvizdić može tražiti podršku poslaničkog kluba SDS-a s kojim je u koaliciji, poručuje premijerka Cvijanović.

Pred vlasti u BiH iznesena je još jedna ponuda - ako prihvati novi zakon o akcizama, Evropska unija je spremna da "na sto" stavi 500 miliona evra. Obećao je to šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark.