latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:22 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Ponovo problemi sa pasošima (VIDEO)

Tender za nabavku, peti do sada, ponovo je obustavljen, i to zbog žalbe rumunske kompanije Prima-tehnik Servis.
BiH pasoš - Foto: RTRS
BiH pasošFoto: RTRS

O žalbi na tender, raspisan 10. avgusta, izjasniće se Kancelarija za razmatranje žalbi BiH. Sudeći prema ranijim iskustvima, konačna sudbina petog pokušaja nabavke pasoških knjižica trebalo bi da bude poznata tek početkom novembra.

IDEEA skoro dvije godine pokušava da sprovede tender za četvorogodišnju nabavku pasoških knjižica i to im ne polazi za rukom. Vrijednost tendera je 25 miliona maraka. Propisanu tehnologiju mogu da ponude samo tri kompanije u svijetu i to za cijenu znatno veću u odnosu na druge tehnologije koje koriste ostale država Evrope i svijeta. Upravo ovako raspisan tender ponovo je BiH doveo u neugodan položaj. 

"Nema nikakvih opasnosti o ovom pitanju. Agencija ima važeći ugovor sa trenutnim dobavljačem pasoških knjižica MILBAUER d.o.o. Banja Luka do 22.marta 2018. godine.", navodi IDEEA.

Ugovor s ovom kompanijom već je jednom, u martu 2016. godine produžen. Јoš tada pojavili su se problemi sa izdavanjem pasoša s obzirom na to, da građani u roku od mjesec dana, koji je propisan zakonom, nisu dobijali putnu ispravu. Trenutno na mjestima gdje se izdaju pasoši nama problema. Međutim, i banjalučkom CIPS-u poručuju da bi ih moglo biti, ukoliko se ovo pitanje ne riješi do marta.

Četvrti tender, raspisan početkom juna, propao je nakon žalbi francuske kompanije Gemalto. Kancelarija za razmatranje žalbi kao razlog poništenja tendera navodi da ugovorni organ preferira dobavljača za koji ima saznanje da ima određene mašine. Iz IDEAA-e su zbog brojnih problema oko tendera tražili izmjene Zakona o javnim nabavkama, koje bi, kako kažu, trebalo da onemoguće pojavljivanje ovakvih problema. 

"Ova materija će biti zadatak radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, a sastav ove grupe tek treba da razmotri Savjet ministara BiH", navodi IDEEA.

Prema tenderu, sve aktivnosti u vezi sa nabavkom pasoša moraju biti sprovedene do 21. marta naredne godine. Dobavljač do tog roka mora da isporuči obrasce pasoša i izvrši sve pripreme, ali nije definisano kada počinje da teče rok. Međutim, njih je moguće definisati tek kada ugovor bude potpisan. Kada će to biti, još je neizvjesno. Nadležna komisija tek bi trebalo da razmotri žalbu rumunske kompanije.