latinica  ћирилица
04/10/2017 |  08:45 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Indijski mediji: Sarajevo regrutuje džihadiste

Teroristička organizacija "Islamska država" u Sarajevu ima svoju ćeliju koja regrutuje dobrovoljce i šalje ih u Siriju i Irak, ali i finansira aktivnosti ove organizacije, piše indijski list "Nju indijan ekspres".

Pozivajući se i na potvrde vlasti BiH, list je objavio priču o sofisticiranoj i zamršenoj mreži kojom novac, prikupljan širom svijeta, preko BiH, Turske i Libana dolazi na područja pod kontrolom "Islamske države". Prema istom izvoru, samo posredstvom jednog lica i njegove mreže pomagača u Sarajevu, Istanbulu i Bejrutu, u džepove vođa terorista slilo se nešto više od šest miliona KM, prenosi "Dnevni avaz".

Indijski list objavio je da je, istražujući aktivnosti pripadnika "Islamske države" biznismena DŽamala Nabila, koji je promijenio ime u Abu Nabil, specijalna policijska jedinica za borbu protiv onlajn kriminala ustanovila da su kuriri iz Sarajeva, Istanbula i Bejruta novac odnosili u Raku i Anbar.

U istom tekstu navedeno je da su istražioci otkrili tek vrh ledenog brijega mreže "Islamske države". Osim Indije, BiH, Libana i Turske, u veliku istragu uključeni su i Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje Abu Nabil često boravi. Nakon što je uhapšen u Mumbaiju, otkriven je i računar koji je koristio, a u kojem su nađene instrukcije za izradu bombi, navodi "Nju indijan ekspres".

Izvor: SRNA