latinica  ћирилица
04/10/2017 |  10:40 | Autor: RTRS

Pudždemon: Proglašenje nezavisnosti Katalonije moguće krajem nedjelje

Katalonski lider Karles Pudždemon rekao je u intervjuu emitovanom noćas da se njegova vlada sprema da proglasi nezavisnost te španske regije "vjerovatno krajem nedjelje".

"Proglasićemo nezavisnost 48 sati poslije prebrojavanja zvaničnih glasova referenduma", rekao je on za Bi-Bi-Si u prvom intervjuu objavljenom poslije održanog referenduma o nezavisnosti u nedjelju.

Dodao je da će prebrojavanje da se završi kada se skupe glasovi iz inostranstva, što, kako je rekao, znači da će "djelovati krajem ove nedjelje, ili početkom iduće".

Pudždemon je rekao da bi reakcija protivljenja centralne vlade predstavljala novu grešku u "dugom spisku grešaka".

"Poslije svake greške izašli smo jači", ocijenio je separatistički vođa i dodao da je to "ne samo zato što prolazi vrijeme nego zato što "svake nedjelje, pri svakoj grešci mi dobijamo više podrške društva".

Poslije održanog referenduma u nedjelju Pudždemon je rekao da su se "milioni" ljudi mobilisali da učestvuju na referendumu za samoopredjelenje te oblasti, uprkos zvaničnoj zabrani glasanja.

Tim referendumom građani Katalonije imaju "prava na nezavisnu državu koja ima formu republike", rekao je u nedjelju.

Referendum, međutim nije bio praćen ni jednom od garancija koje idu uz izbore, španska država nije nadgledala njegovo organizovanje, prebrojavanje nije bilo transparentno, glasanje nije bilo tajno itd.

Izvor: Beta