latinica  ћирилица
04/10/2017 |  10:50 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Ministarstvo finansija: Federacija BiH pokušava degradirati rad UIO (VIDEO)

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantovalo je informacije koju su objavili pojedini mediji pozivajući se navodno na nezvanične izvore iz Uprave za indirektno oporezivanje u vezi sa stavom Vlade Republike Srpske o povećanju akciza, uz ocjene da takav način dezinformisanja predstavlja još jedan pokušaj prbacivanja sopstvene odgovornosti na drugog.
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Ministarstvo ponavlja da Vlada Republike Srpske apsolutno podržava namjere da se dodatna sredstva u akcizama direktno usmjere na izgradnju autoputeva i puteva u BiH. Takvo opredjeljenje Vlade Republike Srpske već je ugrađeno u Zakon o akcizama koji je već usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 07.04.2017. godine.

Ovi pokušaji, kako se ističe, koji dolaze iz Federacije BiH predstavljaju još jedno u nizu nastojanja da se degradira rad Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Vlada Srpske podsjeća da su 02.12.2016. godine predstavnici Federacije BiH glasali protiv tadašnjeg prijedloga Zakona o akcizama na sjednici UO UIO, da bi naknadno Savjet ministara BiH dana 29.03.2017. godine potvrdio identičan tekst Zakona o akcizama koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

"Јasno je ko donosi odluke u Savjetu ministara BiH. Sada se ponovno pokušava u posljednjem trenutku degradirati dogovor predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića i definisati novo zakonsko rješenje koje je u suprotnosti sa onim koje je usvojeno u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", naglašava se.

Podsjeća se i da Vlada Republike Srpske podržava opredjeljenje da se dodatna sredstva od akciza direktno usmjeravaju u izgradnju autoputeva i puteva. Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje iz Republike Srpske neće učestvovati u rušenju digniteta Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, zaključuje se u reagovanju iz Ministarstva finansija Republike Srpske.