latinica  ћирилица
04/10/2017 |  13:43 | Autor: RTRS

BiH donacija Zelenog klimatskog fonda od 17,3 miliona dolara

Zeleni klimatski fond obezbijedio je BiH 17,3 miliona dolara za novi projekat iz oblasti energetske efikasnosti koji će doprinijeti prelasku sa korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana u BiH.
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske - Foto: Screenshot
Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike SrpskeFoto: Screenshot

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je ova donacija rezultat aktivnog učešća BiH na svim konferencijama i sastancima pod okriljem UN o klimatskim promjenama, ali i mnogih bilateralnih sastanaka koje je imala kao kontakt osoba za Konvenciju za klimatske promjene i za Zeleni klimatski fond sa zvaničnicima zemalja koje su u bordu direktora Fonda.

Ona je istakla da su ovo prva sredstva koja je Zeleni klimatski fond dodijelio BiH za ovu namjenu, dodajući da će sprovođenje projekta trajati osam godina - od naredne do 2025. godine.

Golićeva kaže da će "utopljavanjem" obdaništa, škola, fakulteta i zdravstvenih ustanova biti obezbijeđeni bolji uslovi boravka i rada za krajnje korisnike.

"U Republici Srpskoj postoji više od 800 obdaništa, škola i fakulteta, više od 75 objekata iz oblasti javnog zdravstva koje je potrebno obuhvatiti projektima energetske efikasnosti", naglasila je Golićeva.

U okviru projekta energetske efikasnosti koji je u toku, u Republici Srpskoj su do sada završeni radovi na 18 objekata, od kojih na 16 obrazovnih ustanova i dvije bolnice, a na sedam su radovi u toku.

Golićeva je rekla da, osim materijalnih ušteda, projekti energetske efikasnosti doprinose angažovanju domaće građevinske operative i proizvođača građevinskih materijala i opreme.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu navela je da bi realizacijom ovog projekta trebalo da bude obuhvaćeno 430 javnih objekata u kojima će 150.000 korisnika imati bolje uslove boravka.

Sinanoglu je istakla da će biti otvoreno 5.600 radnih mjesta sa punim radnim vremenom i obučeno više od 2.500 lica u oblasti održivog energetskog menadžmenta.

Ona je naglasila da će biti dostignuta nulta stopa emisije ugljika, a emisija stakleničkih gasova biće smanjena za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljendioksida.

"U BiH je 70 odsto javnih objakata izgrađeno prije više od 30 godina, kada se nije vodilo mnogo računa o energetskoj efikasnosti. Postoji hitna potreba za `utopljavanjem` javnih objekata s ciljem unapređenja energetske efikasnosti i prelaskom sa uglja i nafte na obnovljive izvore energije, kako bi bili poboljšani uslovi boravka korisnika u tim objektima", kaže Sinanoglu.

Projekat sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, Federalnim ministarstvom za prostorno uređenje, Fondom za zaštitu životne sredine Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Izvor: Srna