latinica  ћирилица
04/10/2017 |  14:51 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Slučaj "Španović": ASS priznao, Ivana ipak četvrta

Skoro dva mjeseca poslije "slučaja Španović" Atletski savez Srbije dobio je dokaze da je najbolja srpska sportistkinja ipak završila kao četvrta na Svjetskom prvenstvu.

Ivana je ostala bez medalje u Londonu iz bizarnog razloga, iako je skočila preko sedam metara, što je bilo dovoljno i za zlato, jer joj se sa leđa otkačio papir sa brojem i pipnuo pesak, pa su sudije dotle mjerile njen skok u dalj - 6,91m.

Podigla se velika prašina, srpska atletičarksa odmah je uložila žalbu, isto je nedugo zatim učinio i Atletski savez Srbije, ali odluka nije promijenjena i ona je ostala četvrtoplasirana.

Nekoliko nedjelja pošto je upućena žalba, na adresu ASS stigla je potvrda da je sve bilo po pravilima i da je Španovićevoj potvrđena četvrta pozicija.

- Dobili smo snimke konačno i, nažalost, oni su u pravu - kaže za "Sportski žurnal" Slobodan Branković, direktor Saveza.

Nova svjetska šampionka postala je Britni Ris iz SAD sa rezultatom 7,02 metara, a srebro je otišlo Ruskinji Dariji Klišinoj sa 7,00.

Ivana je ostala na dvije bronzane medalje sa Svjetskih prvenstava u Moskvi (2013) i Pekingu (2015).

Od 2013. i Šampionata planete u Moskvi nije bilo takmičenja na kome nije stala na pobjedničko postolje i po tome je naša rekorderka u skoku udalj (7,10 m na otvorenom i 7,24 m u dvorani) jedinstvena u svijetu.

Izvor: B92