latinica  ћирилица
04/10/2017 |  15:48 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Cvijanović: Akcize su obaveze bh. nivoa; Zasjeda Fiskalni savjet (FOTO)

Nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske u FBiH, u Sarajevu je počela sjednica Fiskalnog savjeta BiH.
Cvijanović - Novalić - Foto: klix.ba
Cvijanović - NovalićFoto: klix.ba

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, a prisustvuju premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i FBiH Fadil Novalić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija i ministar finansija FBiH Јelka Miličević.

Dnevni red današnje sjednice nije saopšten.

Premijerka Republike Srpske naglasila je da je stav Vlade Srpske poznata kada je riječ o akcizama, i dodala, da nema potrebe da se ukazuje kako sredstva neće biti korištena namjenski, jer su ona uvijek namjenski korištena.

Cvijanović i Novalić pred sjednicu Fiskalnog savjeta

Navela je da je brine da se političari često ne pridržavaju dogovorenih procedura, te da je njima neprihvatljivo da dobijaju iznenadne prijedloge. Naglasila je da brani stav da svi treba da se ponašaju odgovorno i da se moraju uvažiti stavovi premijera entiteta. Kako je istakla, više neće komentarisati akcize, jer je to obaveza bh. nivoa.

- Ne postoji jedinstven stav, ne zna se ko šta predlaže. Mi se držimo ranijeg prijedloga - rekla je Cvijanovićeva.

Zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Vlada BiH

Ona ističe da više nije bitno da li je neko za akcize, jer su problematične procedure i upućivanje novih prijedloga te pitanje da li postoji većina koja će izglasati povećanje akciza.

Novalić je kazao da su građanima potrebne akcize i da se one donose na bh. nivou. Kako kaže, Vlada FBiH je za akcize i novac će usmjeravati samo u puteve i autoputeve.