latinica  ћирилица
04/10/2017 |  15:51 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Zajednička sjednica vlada Srpske i FBiH; Novalić: Zabranićemo izvoz trupaca (VIDEO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da joj je zadovoljstvo da nakon šest mjeseci, kako je i planirano, bude održana zajednička sjednica entitetskih vlada.
Zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Vlada BiH - Foto: klix.ba
Zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Vlada BiHFoto: klix.ba

Na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH u Sarajevu, razgovarano je o zajedničkom akcionom planu u borbi protiv sive ekonomije sa jasno određenim, konkretnim rokovima.

Premijerka Republike Srpske rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je to obiman dokument koji podrazumijeva jasne rokove i jasne nosioce aktivnosti.

Navela je da je bilo riječi i o nizu mjera kako da vlade sarađuju, ali i o određenom broju mjera koje podrazumijevaju da se uputi zajednička inicijativa prema drugim nivoima vlasti, prevashodno prema Savjetu ministara, da bi i oni mogli da doprinesu onome što je zajednički posao, a to je borba i suzbijanje sive ekonomije.

- Na dnevnom redu bilo je nekoliko mjera o kojima smo raspravljali i ranije, a mi smo o ovim temama raspravljali i dok smo usaglašavali Reformsku agendu, tako da nam ništa nije bilo nepoznato - dodala je Cvijanovićeva.

Naglasila je da su sumirani određeni rezultati i da je ocijenjeno da ima pomaka na tom planu.

- To se manifestuje kroz niz primjera, uključujući i povećana sredstva koja dobijamo u budžete - navela je Cvijanovićeva.

Na sastanku je bilo riječi i o tome na koji način zaštititi domaću privredu, posebno kada je riječ o drvoprerađivačima, da bi imali dovoljno sirovine za svoje poslove i proizvodne aktivnosti.

Vlada Republike Srpske donijela je uredbu koja vrijedi šest mjeseci, a koja podrazumijeva zabranu prometa trupaca, dok je Vlada FBiH najavila da će se pridružiti toj mjeri.

Na sastanku je razgovarano i o tome kako da se neperspektivna vojna imovina stavi u funkciju razvoja dva entiteta.

- Postojala je intenzivna aktivnost o knjiženju vojne imovine. Imamo niz komleksa koji mogu biti iskorišteni i za poslovne zone, a za sada su u fazi mirovanja - rekla je premijerka.

Ona je istakla da je interes i Srpske i FBiH da se od toga naprave mjesta na kojima će se "rađati novi poslovi, a ne da stoji imovina koja nema funkciju".

Novalić: Dogovreno 27 mjera u borbi protiv sive ekonomije

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH danas su donijele 27 konkretnih mjera u borbi protiv sive ekonomije, izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Naveo je da je razlog što je zajednička sjednica vlada posvećena tom pitanju u činjenici da je 25 odsto BDP u domenu sive ekonomije.

- Nije to glavni problem, jer je siva emonomija neka vrsta ekonomije i od nje žive ljudi. Međutim, siva ekonomija proizvodi deformacije u našem društvu i kod onih koji nisu u zoni sive ekonomije, odnosno, legalnih kompanija i onih koji legalno posluju, jer su jeftiniji na tržištu od onih koji plaćaju obaveze - pojasnio je on.

Novalić je rekao da su upravo deformacije u društvu nametnule potrebu da dvije vlade intenzivno rade na toj tački iz Reformske agende.

- Ukoliko radimo samo u jednom entitetu, a ne u drugom, onda se problem, odnosno, pogodnost seli u drugi entitet. Danas smo za primjer uzeli pitanje notarskih obrada. Ako je nešto kod notara nesređeno u Republici Srpskoj, onda se svi sele u FBiH ili obrnuto - naveo je Novalić.

Istakao je da je glavni cilj bio da se sve deformacije eliminišu, te napomenuo da nikada nije prisustvovao sjednici vlada na kojoj je riješeno toliko tehničkih pitanja i čiji je rezultat toliko prijedloga rješenja i zaključaka.

Govoreći o potrebi usvajanja akciza, Novalić je rekao da se to pitanje pretvara u pitanje da li su neophodni putevi, te istakao da BiH trebaju infrastruktura i investicije u taj sektor.

- Ne vidim da bi iko u FBiH mogao odgovoriti negativno na ovo pitanje. Apsolutno nam akcize trebaju i one se donose na nivou BiH. Problem je tehničke prirode - drugačije definisan tok novca u FBiH i Republici Srpskoj. Što se tiče Vlade FBiH, ona je za akcize - rekao je Novalić, i dodao, da ta vlada garantuje da će novac biti utrošen u skladu sa zakonom.

Govoreći o tzv. ratnom dugu za gas prema ruskim dobavljačima, podsjetio je da je riječ o iznosu od 104 miliona dolara i uvedena je akciza od pet dolara po normnom metru kubnom.

Ukazao je na nesrazmjer u potrošnji gasa zbog čega se u FBiH puno brže prikupljaju sredstva - 90 odsto u FBiH, a deset odsto u Republici Srpskoj.

- Zapašćemo u tehničke probleme dužine vraćanja ovog duga. Koliko znam, FBiH je do sada vratila šest do osam miliona dolara i ako budemo ovako, onda će trajati jako dugo. Očigledno je da ćemo morati sjesti i redizajnirati sporazum da se napravi konačno rješenje - rekao je Novalić.

On je napomenuo da situaciju dodatno komplikuje to što je uvoznik gasa Energoinvest, državna firma koja i bez tog pitanja već ima problema.

Prema njegovim riječima, na zajedničkoj sjednici vlada razgovarano je i o zabrani izvoza trupaca, slijedeći potrebu da ova mjera u oba entiteta treba da bude harmonizovana.

- Rekli smo da ćemo na jednoj od sljedećih sjednica vlade donijeti takvu uredbu. Kao zemlja smo prepoznati u obradi drvne mase i u oba entiteta taj segment industrije zapošljava oko 50.000 ljudi. Neke procjene govore da 70 odsto toga ode kroz cjepanice i drvnu masu i niske nivoe obrade van BiH - rekao je Novalić.

On smatra da je mjera zabrane izvoza trupaca prvi korak, s obzirom da će se na taj način zatvoriti mogućnost izvoza sirovine u najnižoj obradnoj fazi. To će, kako je naveo, dati mogućnost da se pregledaju efekti donesene mjere i omogućiti donošenje dugotrajnih mjera. Istakao je da je postignuta i saglasnost u vezi sa zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje, odnosno da će četiri resorna ministarstva uputiti Savjetu ministara prijedlog mjera.

Naveo je da je dogovoreno da saradnja vlada bude nastavljena, jer je veoma korisna i da ne bude samo na nivou vlada i dva premijera, nego i na nivou ministarstava.

Izvor: RTRS, SRNA