latinica  ћирилица
04/10/2017 |  16:11 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Predstavljen prvi od pet tomova "Enciklopedije Republike Srpske" (VIDEO)

Prvi, od pet tomova "Enciklopedije Republike Srpske" predstavljen je u Akademiji nauka i umjetnosti Srpske. Predstavlja naučni dokument, koji bi trebalo da trajno zaštiti identitet Srpske, njenu istoriju, kulturu i tradiciju.
Enciklopedija Republike Srpske - Foto: RTRS
Enciklopedija Republike SrpskeFoto: RTRS

Na 783 stranice obrađeno je oko 1.500 odrednica o događajima i ličnostima, koji su važni za istoriju Republike Srpske. U proteklih deset godina, od kada se krenulo sa pripremom Enciklopedije, do sada je završen prvi tom i pripremljeno 80 odsto materijala drugog toma. Prvi tom "Enciklopedije Republike Srpske" štampan je u 2.000 primjeraka.

- Njen značaj je u tome što će pokazati da Republika Srpska ima snage da izradi ovakav jedan dokument, koji će objektivno pokazati šta Srpska posjeduje - rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Enciklopedija predstavlja ličnu kartu Republike Srpske i jedinstvena je po tome što su u prvom tomu obrađena sva naseljena i opustjela mjesta u Republici Srpkoj, od slova A do slova B.

- Pisati o naseljenim mjestima predstavlja veliki problem. jer o mnogim mjestima nikada ništa nije pisano, a u građi često nema podataka i statistika predstavlja problem - izjavio je potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Vaskrsija Јanjić.

Prvi tom "Enciklopedije Republike Srpske" uručen je predsjedniku Republike, Miloradu Dodiku, koji je tom prilikom poručio da Enciklopedija predstavlja jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata u Srpskoj, naglasivši veliki značaj njene objave u trajnoj zaštititi identiteta Republike Srpske. Јedna od prvih promocija "Enciklopedije" biće na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.