latinica  ћирилица
04/10/2017 |  16:53 | Autor: RTRS

Analitičari: SAD odbacuju masku "humanitarnih misija"

U današnje vrijeme, kada je pad američke pozicije vidljiv, a uloga "humanitarnog mesije" uzdrmana i istrošena, preostaje samo direktna i neuvijena poruka onih koji zaista vladaju najjačom silom - SAD na prvom mjestu.

Amerika više neće koristiti floskule o "humanitarnim misijama" i "zaštiti ljudskih prava" za intervencije u drugim državama, već će o zaštiti svojih i savezničkih interesa govoriti otvoreno, navode analitički portali.

Uprkos predsjedniku SAD Donaldu Trampu, američki globalni interesi su toliki da Vašington neće dobrovoljno prepustiti ulogu svjetskog policajca nikome.

Specijalizovani portali i časopisi prenijeli su istraživanje, za koje tvrde da je dio izvještaja američkog Ministarstva odbrane, iz kojeg proizilazi da su SAD na zalasku svoje moći, te da se u sredstva za stopiranje takvog scenarija ubrajaju raspaljivanje konflikata, intenzivna propaganda i manipulacija javnim mnjenjem.

Istraživanje ukazuje na to da je američka snaga u svijetu u jasnom padu - umanjena je uloga SAD u svjetskoj ekonomiji, američka vojna tehnika nije dominantna kao prije, došlo je do pada moći Vašingtona u međunarodnim političkim institucijama i sužen je globalni uticaj američke kulture.

Analitičari procjenjuju da se pri tome misli na informativne domete, filmove, serije, internet i druga sredstva širenja uticaja.

"Prijeti nam pad, ali ne i kolaps", navode u Pentagonu, uz ocjenu da su SAD "prespavale" pad moći i promjene na globalnom strateškom planu.

Kao kontramjere, predložena je dodatna investicija u vojsku i vojni sektor, zatim u medije koji će da šire američki pogled na događaje, te dodjeljivanje većeg uticaja tajnim službama.

Tramp je jasno sa govornice UN poručio da se Amerika neće uzdržavati od intervencije u drugim zemljama, ako ocijeni da joj je ugrožen interes ili bezbjednost, a naveo je jedan broj država koje nisu po volji SAD, kao što je to bio slučaj i sa drugim američkim administracijama.

Američki politički i vojni analitičari smatraju da SAD nisu iskoristile pad SSSR-a za totalnu pobjedu na globalnom nivou. Nisu sasvim ugušili potencijale Rusije, a pogrešno su procijenili da je Kina bezopasna.

SAD su čak krajem prošlog vijeka prenijele svoju tehniku i neke proizvodne kapacitete u Kinu da bi se poslije suočile sa činjenicom da je Peking ostvario ogroman ekonomski bum i ozbiljno zaprijetio interesima Vašingtona.

Neki analitičari sjećaju se i "dobronamjernih savjeta" Kinezima da iskoriste rusku slabost i haos devedesetih godina prošlog vijeka i uzmu neke važne teritorije Rusima, na šta Kina nije reagovala.

Danas su Rusija i Kina mnogo jače povezane politički, ekonomski i strateški, a SAD su se našle u ulozi njihovog zajedničkog neprijatelja.

Ali, Amerika nema gdje, jer se uloga svjetskog lidera koji odlučuje o svemu ne može ispustiti, prije svega zbog ekonomskih, a onda i svih drugih interesa SAD.

U tom pogledu, nijedna američka administracija ne može da okrene leđa intervencionizmu.

DŽordž Buš Mlađi rekao je svojevremeno da SAD "nisu imperijalna velesila, već velesila koja oslobađa narode". To i jeste bio vokabular koji je korišten decenijama prije, a i poslije njega za intervencije u drugim zemljama.

Ali, u današnje vrijeme, kada je pad američke pozicije vidljiv, a uloga "humanitarnog mesije" uzdrmana i istrošena, preostaje samo direktna i neuvijena poruka onih koji zaista vladaju najjačom silom - SAD na prvom mjestu.

Ukratko, umjesto stalnih "humanitarnih misija" i akcija za "zaštitu ugroženih ljudskih prava", odnosno navodnog "intervencionizma sa ljudskim likom", slijedi otvoreni intervencionizam radi američkih interesa.

Suština je uvijek bila ista, a vokabular je činio jedinu razliku, ističu analitičari, navodeći Trampa kao političara koji je prestao da se služi mimikrijom i rekao kako stoje stvari i kako su uvijek i stajale.

Izvor: SRNA