latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:06 | Autor: RTRS

Proključalo u Hrvatskom saboru - Istra bi trebala kao Katalonija

Poslanici “Mosta“ u Hrvatskom saboru danas su se oštro obrušili na prijedlog Zakona o upravnoj inspekciji, tvrdeći kako se njime širi “hobotnica izvršne vlasti“ koja nastoji da sve drži pod kontrolom, a rasprava nije bila pošteđena ni istorijskih tema i pominjanja Јosipa Broza Tita i Istre.
Hrvatski sabor - Foto: HRT
Hrvatski saborFoto: HRT

Miro Bulj iz koalicije “Most“ rekao je da se IDS u Istarskoj županiji ponaša kao i centralna vlast u Zagrebu. “Vi ste svjedoci u Istri na koji način bi decentralizacija trebalo funkcioniše“, rekao je Bulj, a prenosi “Indeks“.

“U pravu ste kad kažete da je Hrvatska visokocentralizovana, ali ne znam zašto napadate Istru. To je jedna od županija koja s pravom traži veću autonomiju, u budžet uplaćuje 800 miliona kuna više nego što iz njega dobija“, poručio mu je Nenad Stazić iz SDP-a.

Istru je, kaže SDP-ovac, u sastav Hrvatske unio Јosip Broz Tito. “A država se odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španija je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrani toliko uplaćuju, a ovako ih vrijeđate, mislim da bi Istrani trebalo da razmisle da postupe kao Katalonci“, rekao je Stazić.

Izvor: Sputnjik