latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:28 | Autor: RTRS

Iznesena žalba na presudu za ratovanje u Siriji

Tužilaštvo BiH zatražilo je u žalbi od Apelacionog vijeća Suda BiH da preinači ili ukine prvostepenu presudu kojom je Osman Abdulaziz Kekić oslobođen optužbe za pridruživanje paravojnim formacijama u Siriji, dok odbrana traži da se žalba odbije.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Iznoseći žalbu na presudu, tužilac Elvira Stanojlović rekla je da je prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje kada je u junu ove godine oslobodilo Kekića krivice - da je tokom 2015. godine ratovao u Siriji.

Prema njenim riječima, činjenicu da se Kekić borio na strani takozvane Islamske države prvostepeno Vijeće je cijenilo na osnovu dijela iskaza svjedoka, koje smatra istinitim, ali ne dovoljno povjerljivim, prenosi Birn.

- Sud nije cijenio da kada strani državljani u ovom slučaju iz BiH, dođu u Siriju, da im nije ostavljena mogućnost da rade poslove, koji su namijenjeni civilima - istakla je tužilac.

Govoreći o ratovanju u inostranstvu, ona je navela da unutar BiH postoji mreža, koja organizuje odlazak na ratište, ali i da postoji mreža, koja pruža pomoć osobama kada dođu u Siriju.

- Dokazi Tužilaštva djeluju kao čvrst krug i zaključak je da je optuženi otišao u Siriju da se bori na strani ID - navela je Stanojlovićeva.

Kekić je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, u vozilu "citroen" napustio BiH preko graničnog prelaza Orašje, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici "Enver Avlaki" koja djeluje pri Islamskoj državi, gdje je ostao do 2. oktobra 2015. godine.

Kekićev branilac Senad Dupovac istakao je da postojanje jedinice "Enver Alvaki", nisu utvrdili ni visokopozicionirani istražioci.

- Nesporno je da je Kekić bio u Siriji, ali sam boravak tamo nije krivično djelo. To su potvrdili i svjedoci odbrane, koji su tamo bili, ali nisu ratovali, već radili druge poslove - kaže Dupovac.

Branilac je rekao i da na bazi iskaza jednog svjedoka koji je čuo, a nije vidio, nema nikakvih elemenata za osuđujuću presudu.

- Tužilaštvo nije uspjelo dokazati ni da je Kekić bio u oružanim formacijama u Siriji, niti da je bio na teritoriju koju kontroliše ID - dodao je branilac.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi Tužilaštva donijeti naknadno.

Izvor: SRNA