latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:34 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Indijski list "Nju indijan ekspres" - teroristi imaju saradnike u Sarajevu! (VIDEO)

Teroristi takozvane Islamske države imaju saradnike u Sarajevu, koji im pomažu da regrutuju ljude i prikupljaju novac. Indijski list “Nju indijan ekspres”, koji je došao do ovih podataka, piše da je Specijalna policija Indije uhapsila organizatora ilegalnih kurirskih službi.
Indijske novine - Foto: RTRS
Indijske novineFoto: RTRS

One su, navodi list, osim u BiH, djelovale i u Turskoj, i Libanu.

Preko Sarajeva, Istanbula i Bejruta, samo jedno lice je, uz mrežu pomagača teroristima ISIL-a, dostavilo oko šest miliona maraka, prikupljenih širom svijeta, piše “Nju indijan ekspres”. Te komplikovane bankarsko-kurirske operacije organizovao je biznismen DŽamal Nabil, koji je promijenio ime u Abu Nabil. Otkrila ga je, i uhapsila, indijska Specijalna policija za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

"Elektronska zasjeda pokazala je da će novac biti prebačen iz Dubaija u Sarajevo. Ukupno 9.000 dolara, u tri rate. Takozvana Islamska država usvojila je pravila tajnog svijeta internet tehnologija, koje je veoma teško otkriti", piše u dijelu teksta internet izdanja indijskih novina.

Indijska antiteroristička jedinica pratila je tragove novca, i tako pribavila dokaze protiv Abu Nabila. Nakon hapšenja, u njegovom računaru pronađena su i upustva za izradu bombi. 

"Dokaze do kojih smo došli proslijedili smo nadležnom organu Indije. Tražili smo da provjere informacije o 19 takvih transakcija, koje je napravio Nabil. Nedavno smo dobili potvrdu o najmanje pet-šest transakcija iz Sarajeva i Bejruta", piše u dijelu teksta indijskih novina.

Indijski novinari tvrde da su potvrde istinitosti ove priče dobijali i iz institucija BiH. Međutim, ministarstva spoljnih poslova i pravde negiraju da su imali bilo kakve kontakte sa ovim listom, dok se SIPA ne oglašava.