latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:41 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Vlade Srpske i FBiH utvrdile korake u borbi protiv sive ekonomije (VIDEO)

Na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Federacije utvrđeni su koraci u borbi protiv sive ekonomije. Razmatrane su i mjere zaštite domaće privede i kako da neperspektivnu vojnu imovinu iskoristi za jačanje privrede.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

 Vlade Srpske i Federacije sačinile su plan 27 konkretnih poteza u suzbijanju sive ekonomije. 

"To je obiman dokument koji podrazumijeva jasne rokove, jasne nosioce aktivnosti, a to podrazumijeva naše institucije", navela je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

"27 konkretnih mjera, ja moram da priznam svake sedmice vodim zasjedanja Vlade FBiH, ovo je po prvi put da smo donijeli ovoliko tehničkih mjera", istakao je predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Razgovarano je o zaštiti domaće privrede. Premijerka Cvijanović podsjeća da je Vlada Srpske već donijela uredbu o zabrani prometa trupaca. Na potezu su na nivou BiH. 

"Da urade nešto slično što su uradile zemlje u okruženju", izjavila je Cvijanović.

"Prvi korak je da zaštitimo domaću proizvodnju", poručio je Novalić.

Na sjednici dvije Vlade razgovarano je i kako neperspektivnu vojnu imovinu iskoristiti za privredni razvoj. 

Premijerka Cvijanović izjavila je i da je za Srpsku neprihvatljivo uvođenje kategorije “državni put” u Okvirnu transportnu strategiju za BiH. 

"To treba eliminisati, ne može Savjet ministra da uvede novu kategorizaciju puteva", naglasila je Cvijanović.

Putevi i auto-putevi grade se i održavaju na teritoriji entiteta, u njihovim su planskim dokumentima i oni ih finansiraju, što znači da su nadležnost entititeta, poručila je premijerka.