latinica  ћирилица
04/10/2017 |  18:46 ⇒ 05/10/2017 | 08:45 | Autor: RTRS

Utvrđen Nacrt izmjena zakona o akcizama -Fiskalni savjet odbio Zvizdićev prijedlog (VIDEO)

Upravni odbor Uprave za indirektno oprezivanje BiH utvrdio je nacrt izmjena Zakona o akcizama, identičan onom koji je usvojen u Domu naroda BiH, a koji je podržala i Vlada Srpske. Ministar finansija Zoran Tegeltija negirao je navode predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da će sredstva od akciza biti korištena za opštu potrošnju.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Prije ove sjednice, Fiskalni savjet BiH utvrdio je budžetski okvir za BiH za narednu godinu koji je na nivou ove godine.

U jednom poslijepodnevu, sjednice Fiskalnog savjeta i UO UIO BiH. Na prvoj je usaglašen prijedlog budžeta BiH za 2018. godinu koji ostaje na ovogodišnjem nivou. Premijerka Srpske kaže da su propali pokušaj da se budžet poveća, s pet glasova za i uzdržanim Denisom Zvizdićem usvojen je prijedlog budžeta od 950 miliona za bh institucije i 750 miliona za servisiranje spoljnjeg duga BiH.

Zvizdić nije ni obrazložio zašto je bio uzdržan tokom glasanja o prijedlogu budžeta za narednu godinu, a okončan je sastanak UO UIO BiH. Utvrđen je prijedlog izmjena zakona o akcizama u istom tekstu, kakav je usvojen u Domu naroda PS BiH još u aprilu.

Za Denisa Zvizdića usvojeni tekst zakona o akcizama je neprihvatljiv jer, kako kaže, nema dovoljan nivo transparentnosti, jasnu namjenu utroška sredstava prikupljenih od akciza za izgradnju auto-puteva. Zanimljivo je da je isti taj zakon, Zvizdić branio u oba doma PS BiH.

Utvrđenim zakonom predviđeno je povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 pfeniga po litru. Podsjećamo da je taj i set pratećih zakona koji su uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om, usvojeni u Domu naroda, a da je dva puta padao u Predstavničkom domu. Kako će se nepostojeća parlamentarna većina odrediti prema utvrđenom prijedlogu UO UIO BiH nezahvalno je procjenjivati. Kako god, Republika Srpska je uradila svoj dio obaveza iz Reformske agende i time pokazala da je kredibilan partner međunarodnim institucijama.