latinica  ћирилица
04/10/2017 |  20:07 | Autor: RTRS

Dačić: Srbija neće ćutati na uvrede i laži Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne može ćutke da pređe preko uvreda i laži o srpskom narodu koje se čuju u Hrvatskoj.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

On je istakao da nije dobro što se želja za dobrosusjedskim odnosima, koja se često čuje, ne realizuje u političkim aktivnostima i što je došlo do odgađanja posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Ministar je rekao da su proteklih dana na račun predsjednika Srbije iz Hrvatske došle uvrede. "Zar bismo tako da gradimo dobre odnose. Ne mora ni da bude posete, ako je cena da ćutimo", dodao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je Srbija više puta predlagala Hrvatskoj da prestane sa optužbama iz prošlosti, te da se formira zajedničko tijelo koje će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti, da se gleda sadašnjost i budućnost.

On je kritikovao i EU da se ne oglašava kada se iznose laži o Srbima i Srbiji, prenose beogradski mediji.

Dačić je upitao kako predsjednik Srbije može da ode u Zagreb i sluša o velikosrpskoj agresiji, a da ne pita predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović gde je 400.000 Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj.

"Predsjednik da ide u posjetu, a oni će da usvajaju zakon u kojem optužuju Srbe iz Hrvatske da su izvršili velikosrpsku agresiju. Kakvo je to licemerje", naglasio je Dačić.

Izvor: SRNA